Sudbina "Ženeve 2" zavisi od Irana i Ban ki Muna, Asad kandidat na izborima?

Sastanak u Švajcarskoj će biti prvi "licem u lice" između predstavnika sirijskog režima i opozicije od početka sukoba marta 2011.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 10:12h

Sirijska opoziciona koalicija zaprijetila je danas da će se povući sa mirovne konferencije "Ženeva 2" ako generalni sekretar UN ne povuče poziv Iranu za učešće na tom sastanku koji će se za dva dana održati u Švajcarskoj.

Istovremeno su i SAD saopštile da bi poziv Iranu trebalo da se povuče ako Teheran javno ne podrži sporazum iz 2012. godine kojim se predviđa uspostavljanje prelazne vlade u Siriji.

"Ukoliko Iran javno u potpunosti ne podrži sporazum iz Ženeve, poziv mora biti povučen", navela je u saopštenju portparolka Stejt departemnta Džen Psaki.

Istaknuti član sirijske koalicije Anas al-Abdah rekao je, u telefonskoj izjavi Al Džaziri, da su u u toj glavnoj političkoj opozicionoj grupi iznenađeni pozivom koji je upućen Iranu.

"To je nelogično i ne možemo to da prihvatimo", istakao je on, prenijela je agencija AFP.

Generalni sekretar UN Ban Ki mun pozvao je juče Iran da učestvuje na mirovnim pregovorima o Siriji, navodeći da ga je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif uvjerio da će Teheran odigrati pozitivnu ulogu u pregovorima koji treba da dovedu do formiranja prelazne sirijske vlade.

Pregovori nazvani "Ženeva 2", počeće u srijedu u švajcarskom gradu Montreu.

Sirijska glavna opoziciona grupa, Sirijska nacionalna koalicija, ranije je pristala da učestvuje u pregovorima.

Duboko podijeljena opoziciona Sirijska nacionalna koalicija je, poslije višenedeljnog oklijevanja i prijetnji da će bojkotovati pregovore, ipak prostom većinom glasova odlučila da učestvuje na konferenciji Ženeva 2.

Ovoj odluci su prethodili veliki pritisci Zapada i arapskih sponzora Koalicije.

Ne žele Iran na pregovorima: Sirijski opozicionari (foto: EPA)

Ban je prošle nedjelje poslao pozivnice predstavnicima 30 zemalja za učešće na konferenciji, ali tada nije poziv upućen i Iranu, koji podržava režim predsjednika Bašara al Asada.

Istvoremeno, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je ubijeđen da će sirijske opozicione grupe učestvovati na mirovnim razgovorima o Siriji u Švajcarskoj.

SAD, Britanija i Francuska pozdravile su odluku glavne sirijske političke opozicione grupe da prisustvuje mirovnoj konferenciji, ocjenjujući da je to bila "hrabra odluka" u interesu sirijskog naroda.

Sastanak u Švajcarskoj će biti prvi "licem u lice" između predstavnika sirijskog režima i opozicije od početka sukoba marta 2011. u kojima je poginulo više od 100.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.

Cilj konferencije je da se dogovori "mapa puta" za Siriju na bazi one koju su juna 2012. usvojile SAD, Rusija i druge velike sile.

Tim planom je predviđeno stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organizovanje izbora.

Jedan od glavnih zahtjeva opozicije bio je da predsjednik Asad pristane da siđe s vlasti prije početka konferencije.

Prema pisanju nekih medija, SAD i Britanija su zaprijetile sirijskim opozicionarima da će im uskratiti dalju pomoć u slučaju odluke da ne prisustvuju mirovnoj konferenciji.

Velika mogućnost da Asad učestvuje na izborima

Predsjednik Sirije Bašar el Asad rekao je danas da postoji "značajna" šansa da se on kandiduje na predsjedničkim izborima u junu, uprkos zahtjevima opozicije da podnese ostavku.

Najavljuje kandidaturu za predsjedničke izbore u junu: Asad (foto: Beta/AP)

U ekskluzivnom intervjuu agenciji AFP, Asad je rekao da ne vidi razlog da se ne kandiduje "(ako) postoji javna želja", istakavši da "ukratko, možemo reći da su šanse za moju kandidaturu značajne".

Sirijski predsjednik rekao je da će se rat u Siriji još dugo nastaviti, iako je režim "napredovao".

"Napravili smo pomak i krenuli naprijed. To ne znači da je pobjeda blizu", rekao je Asad, koji je dodao da su takve vrste bitaka "komplikovane, teške i da im treba puno vremena".

Asad je odbacio mogućnost da se opozicioni članovi u inostranstvu nađu u vladi, nazvavši to šalom.

"Oni...su stigli do granice za 30. minutnu priliku da se fotografišu i onda su pobjegli. Kako oni mogu da budu ministri u vladi?", pita se Asad.

"Te propozicije su apsolutno nerealne, ali su dobra šala", rekao je sirijski predsjednik.

Asad je naglasio da snage sirijske vlade nijesu počinile nikakav masakr tokom građanskog rata u zemlji.

"Država Sirija uvijek brani svoje civile", rekao je on, navodeći da "te organizacije nemaju nijedan dokument da dokažu da je sirijska vlada počinila masakr nad civilima bilo gdje".

Asad je rekao da bi glavni cilj mirovnih pregovora "Ženeva 2" ove sedmice trebalo da bude odluka vezana za borbu protiv terorizma.

"Konferencija u Ženevi trebalo bi da dovede do jasnih rezultata vezanih za borbu protiv terorizma...to je najvažnija odluka ili rezultat koju konferencija u Ženevi može da donese", ocijenio je sirijski predsednik u intervjuu agenciji AFP.

Galerija

Bonus video: