Nešto ne štima u vazduhoplovstvu SAD: Droga, varanje na testovima...

Spominje se i seksualno nasilništvo i nasilništvo u porodici.
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 11:05h

Slom discipline i čitav niz sramotnih dešavanja u jedinicama koje opslužuju nuklearne projektile u SAD naveo je najviše američke zvaničnike da se zapitaju da li se radi o trendu koji nuklearnu bezbjednost zemlje dovodi u opasnost.

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel (Chuck Hagel) je zabrinut da se tu možda radi "o nećem većem nego što izgleda", rekao je njegov portparol i dodao da Hejgel "želi da se to shavati vrlo, vrlo ozbiljno".

Otkrića o uznemiravajućem ponašanju osoblja koje opslužuje silose s interkontinentalnim nuklearnim projektilima samo se nižu, a sada je među njima i korišćenje droge.

Šefovi Vazduhoplovnih snaga SAD, u čijem se sastavu nalazi ovaj možda najosjetljivi segment vojske, tvrde da su nevolje tek povremene, da se mogu ispraviti i da nema razloga za uzbunjivanje javnosti.

Asošiejted pres je još u maju pokrenuo priču o problemima među osobljem koje opslužuje nuklearni arsenal.

Situacija je postala dramatična kada je AP u novembru objavio djelove još neobjavljene studije koja govori o "pregorijevanju" vojnika zaduženih za lansiranje 450 komada oružja za masovno uništavanje.

Spominje se i seksualno nasilništvo i nasilništvo u porodici.

U studiji do koje je AP došao u formi nacrta ukazuje se da je stopa izvođenja pripadnika nuklearnih jedinica pred vojni sud u posljednje dvije godine više nego dvostruko veća nego u svim ostalim jedinicama vazduhoplovnih snaga SAD.

Sve do skora, Čak Hejgel nije mnogo govorio u javnosti o problemima i propustima u nuklearnim jedinicama.

Prošle sedmice je, međutim, posjetio kontrolni centar za lansiranje projektila, postavši prvi šef Pentagona koji je posjetio to mjesto još od 1982. godine.

Hejgel je pohvalio profesionalizam te jedinice, iako su ga nekoliko minuta ranije zvaničnici obavijestili da je nekoliko oficira zaduženih za lansiranje u drugoj bazi osumnjičeno za korišćenje droge.

Nova sekretarka Vazduholovnih snaga SAD Debora Li Džejms rekla je prošle nedjelje da je u toku istraga zbog sumnje da je 11 pripadnika u šest baza posjedovalo droge.

Varali ili su pomagali kolegama da varaju na testovima: Vazduhoplovci iz vojne baze Malmstrom u američkoj državi Montana (foto:EPA)

Prema njenim riječima, ova istraga je dovela do odvojene istrage, pošto je otkriveno da su desetine nadležnih za lansiranje raketa varale na rutinskom testiranju poznavanja izuzetno strogih procedura za lansiranje projektila koji mogu da nose nekoliko bojevih glava.

Najmanje 34 pripadnika osoblja za lansiranje iz vazduhoplovne baze Malmstorm u Montani našlo se na udaru suspenzije bezbjednosnih dozvola.

Njima nije dozvoljeno da obavljaju redovne dužnosti u vezi s lansiranjem dok traje istraga.

Oni su osumnjičeni za varanje ili tolerisanje varanja drugih iz jedinice, na rutinskom testiranju svog znanja kako se izvršavaju "hitna naredjenja u slučaju rata".

Te procedure su izuzetno povjerljivog karaktera, a osoblje u bazama ih pokreće po direktnom naredjenju predsjednika SAD.

Na osnovu njih se lansiraju nuklearni projektili ka svojim metama. Osumnjičeni za varanje navodno su odgovore prosleđivali kolegama putem tekstualnih poruka.

To je kršenje ne samo njihovog ličnog integriteta već i pravila o povjerljivosti bezbjednosnih informacija.

Komandant baze Malmstrom pukovnik Robert Stenli izjavio je za AP da "nije neosnovano" misliti da to varanje ukazuje na dublji problem u nuklearnim jedinicama. "Ali mislim da problem ima mnogo širi opseg i ne uključuje samo nas. Mislim da je to nekakva kulturološka stvar kroz koje nasse drusstvo prolazi", rekao je Stenli, dodajući da se isuviše mnog ljudi naviklo da "stavi naočare za slijepe i prosto prolazi pored problema".

To je, prema Stenlijevim riječima, vidljivo iz skandala s varanjem na testu u kojem 17 od 34 osumnjičenih nije direktno varalo, ali je za njega znalo i nije to prijavilo.

"Mi u jedinicama s interkontinentalnim projektilima to ne možemo tolerisati", dodao je Stenli.

Istrage su u toku: Debora Li Džejms, sekretarka vojnog vazduhoplovstva SAD (foto: af.mil)

Odgovor komande Vazduhoplovnih snaga na varanje bilo je ponovno testiranje svakog pripadnika jedinica za lansiranje u Malmstormu i još dvije baze u kojima se drže projektili tipa "minutmen 3".

Kako je saopšteno u petak, od 472 pripadnika jedinica, 21 je pao na ponovljenom "T-1" testu i moraće da prođe kroz ponovljenu obuku prije no što bude dozvoljeno da se vrate na dužnost.

Isto tako, 27 pripadnika nije bilo dostupno za ponovno testiranje prošle sedmice, rekao je portparol Pentagona Stiv Voren.

To znači da ukupno 82 pripadnika jedinica za lansiranje, uključujući 34 suspendovana, ne mogu da obavljaju svoje redovne dužnosti oko projektila, što, kako je rekao Voren, "utiče" na cijelu jedinicu.

Dodao je, medjutim, da 24-časovna bojeva gotovost jedinice koja opslužuje sve "minutmene 3" nije narušena, niti su projektili manje bezbjedni nego ranije.

U oktobru su otpuštena dva generala koja su nadzirala cijelu jedinicu.

Jedan od njih, general-major Majkl Keri je oslobođen dužnosti jer se pod uticajem alkohola nedolično ponašao za vrijeme zvanične vojne posjete Rusiji u ljeto 2013. godine.

Skrajnute i rijetko prisutne u javnosti, nuklearne jedinice SAD dobijaju veoma malu pažnju javnosti.

Čine je dvadesetogodišnjaci, poručnici i kapetani koji nijesu prošli kroz godine Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom, i ne znaju za konstantu nuklearnu prijetnju koje više nema.

Pretnja od nuklearnog rata danas nije prioritetna medju bezbednosnim izazovima SAD.

Nuklearni arsenal se smanjio, i po veliccini i po prestizzu, i sve je stariji. U sluccaju potrebe, projektili polechu za nekoliko minuta, a predsedniccko naredjenje za njihovo lansiranje nije nikada izdato.

Galerija

Bonus video: