Najjača vojska svijeta: Američki vazduhoplovci varali na testovima?

Sekretarka vojnog vazduhoplovstva Debora Li Džejms rekla je da je veoma razočarana događajima u toj službi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 14:28h

Vojno vazduhoplovstvo SAD suočilo se s novim skandalom pošto je objavljeno da su 34 njihova oficira zadužena za nuklearno naoružanje smijenjena sa dužnosti lansiranja zbog navodnih prevara na rutinskim testovima sposobnosti ili zbog tolerisanja varanja drugih pripadnika vojske na tim testovima, javio je AP.

Novi skandal objelodanjen juče posljednji je u seriji propusta vazduhoplovstva na koje je proteklih mjeseci ukazala američka agencija, uključujući namjerna kršenja bezbjednosnih pravila, neuspjele inspekcije, propuste u obuci i dokaze da su muškarci i žene koji nadziru rakete iz podzemnih komandnih mjesta premoreni i pod pritiskom na radnom mjestu.

Komandant nuklearnih raketnih snaga smijenjen je u oktobru zbog neprikladnog ponašanja, odnosno zbog toga što je pijan vodio američku delegaciju na nuklearnu vježbu u Rusiju.

Razočarana: Debora Li Džejms, sekretarka vojnog vazduhoplovstva SAD (foto: US Air Force)

Sekretarka vojnog vazduhoplovstva Debora Li Džejms rekla je da je veoma razočarana događajima u toj službi i navela da je navodno varanje na testovima u bazi Malmstrom u Montani otkriveno tokom ranije objavljene istrage protiv 11 oficira zbog navodnog posjedovanja droge u nekoliko baza, uključujući dvojicu koji su takođe u nuklearnim snagama i osumnjičeni takođe za učešće u prevarama.

U vezi s novim skandalom, sumnja se da je jedan oficir za lansiranje projektila u bazi Malmstrom poslao jednu ili više tekstualnih poruka s odgovorima na pitanja šesnaestorici oficira koji su polagali test.

Džejms je rekla da se slučaj prevara na testovima odnosi samo na taj jedan slučaj u koji su umešana 34 oficira, iako je više oficira zaduženih za lansiranje priznalo za AP da su prinuđeni da varaju na mjesečnim testovima provjere sposobnosti zbog intenzivnog pritiska da postignu najbolje rezultate kako bi napredovali u službi.

Zbog ovoga će svih 600 pripadnika snaga za lansiranje interkontinentalnih raketa u vojnom vazduhoplovstvu SAD danas biti podvrnuto vanrednom testiranju.

Galerija

Bonus video: