EK pojačava pritisak na Google

Almunia je rekao da su komentari konkurenata i ostalih tržišnih igrača na drugi Googleov paket predloga u vezi s pretraživanjem interneta bili negativni
0 komentar(a)
Google, Foto: Beta/AP
Google, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.01.2014. 10:03h

Antimonopolska agencija Evropske unije (EU) pojačala je pritisak na Google da saopšti predloge za rješavanje spora povodom navoda da ta kompanija zloupotrebljava dominantnu poziciju u području pretraživanja interneta.

Evropski povjerenik za konkurentnost Hoakin Almunia kazao je da će, ako Google ne predstavi bolje predloge, EU pokrenuti uobičajenu antimonopolsku proceduru, koja bi mogla potrajati godinama i rezultirati kaznama od nekoliko milijardi američkih dolara.

Almunia je rekao da su komentari konkurenata i ostalih tržišnih igrača na drugi Googleov paket predloga u vezi s pretraživanjem interneta bili negativni, prenosi SEEbiz.

On je dodao da treba vidjeti da li Google može poboljšati svoj predlog. U suprotnom će EU "krenuti tradicionalnim putem" rješavanja takvih sporova.

Evropska komisija (EK) je prije tri godine pokrenula istragu o tome da li Google u Evropi zloupotrebljava poziciju u području pretraživanja interneta i favorizira svoje servise u odnosu na konkurentske proizvode.

Bonus video: