Indonezija: Erupcija vulkana, evakuisano više od 25.000 ljudi

Sinabung je jedan od 129 aktivnih vulkana u Indoneziji koja se nalazi na velikim tektonskim rasjedima, poznatim pod nazivom Pacifički vatreni pojas
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 11:59h

Više od 25.000 ljudi evakuisano je poslije niza erupcija i isticanja lave iz vulkana Sinabung, koji se nalazi na zapadnom indonežanskom ostrvu Sumatra, izjavio je indonežanski zvaničnik.

Vulkan je 11. januara nekoliko puta bacao usijane stijene i pepeo do 5.000 metara u visinu, rekao je direktor za hitne situacije u Nacionalnoj agenciji za ublažavanje posljedica katastrofa Tri Budiarto za agenciju AFP.

"Do sada je evakuisano 25.516 ljudi. Više nema nikoga u prečniku od pet kilometara oko kratera. Sada apelujemo na one koji žive u prečniku od sedam kilometara oko kratera da se i oni evakuišu", dodao je on.

Užarena lava, koju vulkan izbacuje već dvije sedmice, ulila se u jednu rijeku i ispunila je doline piroklastičnim materijalom, kazao je on, prenosi radio Slobodna Evropa.

"Bilo je malih sekundarnih eksplozija kada je lava koja se izlila došla u kontakt sa vodom, ali za sada nema žrtava. Mi apelujemo na ljude da se uzdrže od aktivnosti na rijekama", objasnio je zvaničnik.

Sinabung je jedan od 129 aktivnih vulkana u Indoneziji koja se nalazi na velikim tektonskim rasjedima, poznatim pod nazivom Pacifički vatreni pojas.

Galerija

Bonus video: