HRW: Žalimo što Šaron nije odgovarao za ratne zločine

"Njegov odlazak je tužno podsjećanje da nekažnjavanje (zločina) ne doprinosi napretku u postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca"
3 komentar(a)
Sara Lea Vitson, Foto: Yemenfox.net
Sara Lea Vitson, Foto: Yemenfox.net
Ažurirano: 11.01.2014. 17:11h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) izrazila je žaljenje što bivši premijer Izraela Arijel Šaron, koji je preminuo danas, nije odgovarao za zločine u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila i za druga kršenja ljudskih prava.

"Njegov odlazak je tužno podsjećanje da nekažnjavanje (zločina) ne doprinosi napretku u postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca", navela je direktorka Hjuman rajts voča za Bliski istok Sara Lea Vitson.

Arijel Šaron preminuo je danas u 85. godini, pošto je od 2006. bio u komi, nakon što je doživio moždani udar. Prije desetak dana objavljeno je da mu je zdravstveno stanje pogoršano i da mu je život u opasnosti.

Bio je premijer Izraela od 2001. do 2006. godine.

U vrijeme kada je bio ministar odbrane, proizraelska libanska milicija je 16. septembra 1982. upala u palestinske izbegličke kampove Sabra i Šatila na periferiji Bejruta, u znak osvete za ubistvo predsjednika Libana Bešira Džemaila.

U masakru je ubijeno između 800 i dvije hiljade civila, od kojih je stotinak bilo porijeklom iz Libana.

Zvanična izraelska istražna komisija utvrdila je 1983. godine da je Šaron dopustio proziraelskoj miliciji da upadne u kampove i ocijenila da nije smio da zanemari rizik od masakra.

Bonus video: