Kina blokirala sajt "Gardijana"

Portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing odgovorila je: "Prvi put čujem za to", prenio je Rojters
0 komentar(a)
Gardijan, Foto: Screenshot
Gardijan, Foto: Screenshot
Ažurirano: 08.01.2014. 11:17h

Pristup internet sajtu britanskog lista "Gardijan" blokiran je u Kini, objavio je danas taj list, dodajući da u redakciji i menadžmentu još ne znaju razlog.

Portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing (Chunying), upitana zašto je vebsajt "Gardijana" blokiran u Kini, odgovorila je: "Prvi put čujem za to", prenio je Rojters.

Ona je na konferenciji za štampu koja se održava svakog dana, dodala da ne razume situaciju i da se informacije mogu potražiti kod nadležnih vlasti.

List "Gardijan" je objavio da je u izvještaju od 6. januara istraživao tenziju vezano za kinesku etnički raznoliku i problematičnu sjeverozapadnu oblast Sinđijang (Xinjiang), ali i da je ranije pokrivana ta temu, što nije izazvalo reakciju kineskih vlasti.

Blokada "Gardijanovog" veb sajta uslijedila je nakon što su SAD izrazile zabrinutost zbog nastojanja Kine da ograniči aktivnost stranih novinskih organizacija.

Bonus video: