SAD: I polarni medvjedi u zatvorenim prostorijama zbog hladnoće

Zbog "ledenog vrtloga" otkazano je hiljade letova i zatvorene su škole i mnogi objekti zatvoreni, a čak polovina populacije SAD je pod upozorenjem zbog hladnoće
12 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2014. 09:53h

Ekstremno hladan vazduh nastavio je i da se širi američkim Srednjim zapadom, južnim i istočnim djelovima SAD kao i istočnom Kanadom.

Zbog "ledenog vrtloga" otkazano je hiljade letova i zatvorene su škole i mnogi objekti zatvoreni, a čak polovina populacije SAD je pod upozorenjem zbog hladnoće.

U ponedjeljak su izmjerene rekordno niske temeperature - u Čikagu minus 27 Celzijusovih, u Fort Vejnu, u Indijani, bilo je minus 25, a u području Oklahome i Teksasa, zbog jakog vjetra čak minus 40 stepeni.

Kako javlja BBC, u nekim gradovima je bukvalno preko noći zabilježena razlika u temperaturi od čak 45 stepeni, nakon neuobičajeno toplih dana za ovo doba godine.

Prema zvaničnim informacijama, ledeni talas je za sada odgovoran za 16 smrti u SAD.

Zbog ekstremne hladnoće i jakog vjetra u zoološkom vrtu u Čikagu su čak i polarne medvjede prebacili u zatvorene prostorije.

U Indijani se vlasti bore sa jakim vjetrovima, ledom i sniježnim prekrivačem od 30 centimetara, što je primoralo stanovništvo da ostane kod kuća.

Više od 30.000 potrošača u Indijani ostalo je bez struje u ponedjeljak veče, a uprkos radovima koji su u toku radi vraćanja struje, zvaničnici su upozorili da bi neka domaćinstva mogla da budu u mraku i hladnoći danima.

Gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard naložio je da škole i poslovni objekti ostanu zatvoreni zbog nevremena u ponedjeljak i u utorak.

"U roku od 10 minuta možete biti mrtvi ako nemate odgovarajuću odjeću", rekao je gradonačelnik Indijanapolisa.

Detroit (Foto: Reuters)

Hladan vazduh pogodio je od danas istok i jug SAD, gdje su predviđene temperature od minus 24 stepena u Baltimoru, minus 23 stepena u Atlanti i minus 17 u Džordžiji.

Meteorolozi su saopštili da oko 187 miliona ljudi može da osjeti efekte "polarnog vorteksa", stalnog ciklona prisutnog blizu pola, koji sve manje uspijeva da zaustavi masu hladnog i vlažnog vazduha s Arktika, te se ona širi na niže geografske širine.

U ponedjeljak je aviokompanija JetBlue Airways obustavio sve letove u i iz Njujorka i Bostona, dok jutros planira da održi neke letove.

Vašington (Foto: Reuters)

Prema prognozama, temperature će na Srednjem zapadu od srijede rasti, pa se tako u srijedu u Indijanapolisu očekuju minis tri stepena Celzijusovih.

U Kanadi su temperature u velikim podučjim pokrajina Saskačevan i Manitoba u ponedjeljak iznosile blizu ili ispod 30 stepeni Celzijusovih, a zbog oštrih vjetrova hladnoća je mjerena temperaturom i do minus 40 stepeni.

U Njufaundlendu je oko 5.000 domaćinstava ostalo bez električne energije ovih dana.

Galerija

Bonus video: