Bliski istok zabrinjavajuće podsjeća na nekadašnji Balkan

"Stvorila se slična mješavina toksičnih nacionalizama koja bi u mogući sukob mogla uvući i vanjske sile"
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2014. 20:25h

Istoričarka Margaret Mekmilan sa Kembridža u jednom svom radu tvrdi da se svijet našao u situaciji koju je moguće uporediti sa onom pred početak Prvog svjetskog rata.

Ona je u svom radu nekoliko paralela sa Prvim svjetskim ratom, piše The Independent. Današnji Bliski istok je uporedila sa 'turbulentnim Balkanom', piše Dnevnik.hr.

Vojne snage država sa početka 20. vijeka, opremljene novim oružjima i mehanizacijom, počinile su neviđena ubistva u "ratu koji će okončati sve druge ratove", a okidač za globalni sukob bio je atentat na austrougarskog nadvojvodu Franja Ferdinanda u Sarajevu.

Danas bi, navodi Mekmilan, neki novi atentat mogao da se desi na području Bliskog istoka, a to bi, ako Iran razvije nuklearnu bombu, podstaklo regionalno nadmetanje u nuklearnom naoružavanju. To bi, kako kaže, moglo da dovede do reakcije kakva je bila na Balkanu.

"Bliski istok danas zabrinjavajuće podsjeća na ondašnji Balkan. Stvorila se slična mješavina toksičnih nacionalizama koja bi u mogući sukob mogla uvući i vanjske sile, s obzirom da države poput SAD-a, Turske, Rusije i Irana čvrsto namjeravaju da štite svoje interese i saveznike", tvrdi Mekmilan.

Islamski teroristi Mekmilan podsjećaju na ondašnje komunističke revolucionare i anarhiste koji su izveli niz atentata u ime ideologije. Godine 1914, kako navodi, sila u nastajanju bila je Njemačka, a danas je to Kina. Moć Kine mnogi u SAD-u vide kao prijetnju, tvrdi Mekmilan.

Kad god je u istorji došlo do promjene uticaja svjetskih velesila, ti su periodi smatrani vrlo opasnima.

Mekmilan navodi i primjer iz kasnih 20-ih godina kada su Amerikanci sa Britancima kovali planove za mogući napad na Kanadu jer se strahovalo da bi zbog porasta američke moći moglo doći do konflikta.

Navela je i da su uspon desnice i nacionalizma širom svijeta zabilježeni i prije Prvog svjetskog rata te su bili faktori koji su uticali na izbijanje sukoba.

Mekmilan je lani objavila i knjigu 'The War That Ended Peace'.

Bonus video: