I Njujork se približava legalizaciji marihuane

Trava je od početka ove godine sasvim legalna u saveznim državama Kolorado i Vašington, a očekuje se da će uskoro slično najaviti i guverner Njujorka
0 komentar(a)
Njujork, Foto: Topwalls.net
Njujork, Foto: Topwalls.net
Ažurirano: 05.01.2014. 17:52h

Sjedinjene Američke Države ubrzano grabe prema potpunoj legalizaciji marihuane.

Trava je od početka ove godine sasvim legalna u saveznim državama Kolorado i Vašington, a liberalizacija zakona najavljuje se i u saveznoj državi Njujork.

Kako saznaje NY Times, guverner Njujorka Endrju Kuomo najaviće ove sedmice legalizaciju korišćenja marihuane u medicinske svrhe. Guverner, piše Times, dugo je odolijevao zahtjevima da se zakon olabavi i da se medicinska marihuana legalizuje, ali napokon je podlegao pred željama svog biračkog tijela.

Distribucija medicinske marihuane u Njujorku će se, doduše, za razliku od prakse u nekim drugim saveznim državama, strogo nadzirati. Pacijentima će medicinsku marihuanu moći izdavati samo bolnice, njih ukupno 20. Medicinska marihuana davaće se samo pacijentima s ozbiljnim bolestima poput raka.

Iako će zakon kojim se promet marihuane reguliše u Njujorku tako i dalje ostati znatno restriktivniji nego u nekim drugim državama, Times piše da se radi o velikom koraku prema legalizaciji koju trenutno zagovara polovina američke populacije.

Bonus video: