Rekordan praznični promet Amazona, 36,8 miliona narudžbi

Portparolka Amazona, Meri Osako, uvjerava da službe te firme "na vrijeme obrađuju naloge klijenata
0 komentar(a)
Amazon, Foto: Reuters
Amazon, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2013. 17:41h

Američka firma za elektronsku trgovinu "Amazon" je danas objavila da ima rekordan praznični promet, a američki mediji prenose da su kurirske službe poklele pred obimom internet kupovine i da ne stižu da isporuče pakete kupljene još prije Božića.

"Ova praznična sezona je najbolja u istoriji Amazona", saopštila je ta kompanija iz Sijetla.

Ne iznoseći cifre o sadašnjem prometu, Amazon je naveo uporedivu veličinu: da je imao 36,8 miliona narudžbi širom svijeta u ponedjeljak, 2. decembra kada je bio "Sajber ponedeljak" - dan s posebnim popustima za kupovinu "onlajn", što je najprometniji dan u godini za elektronsku trgovinu.

Amazon je rekao da se u trećoj sedmici decembra više od milion ljudi širom svijeta pretplatilo za njegovu uslugu "prajm" što je kombinacija posebnih, nižih cijena, i besplatne isporuke naručene robe u roku od dva dana, uz pristup digitalnom katalogu "onlajn" u kojem su filmovi, TV-emisije, knjige.

" 'Prajm' je toliko popularan ove sezone da je Amazon privremeno obustavio prijem pretplatnika da bi osigurao da ta usluga ne bude poremećena", piše u saopštenju.

Interesovanje za kupovinu "onlajn" zateklo je kurirske službe nespremne. Nekoliko američkih medija pominje veliko kašnjenje isporuka preko službe UPS.

Portparolka Amazona, Meri Osako, uvjerava da službe te firme "na vrijeme obrađuju naloge klijenata i dostavljaju ih transportnim kompanijama".

Ali, dodala je ona, "razmatramo performanse transportnih kompanija", dodavši da je Amazon svojim korisnicima kojima paket nije stigao na vrijeme, ponudio obeštećenje od po 20 dolara, u poklon-kartama.

Bonus video: