Pjongjang upozorava Seul: Napašćemo bez milosti

Upozorenje južnom susjedu je u četvrtak poslalo najviše sjevernokorejsko vojno tijelo- Komisija za nacionalnu odbranu
6 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Vojska, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2013. 13:33h

Sjeverna Koreja upozorila je da će izvesti napad bez milosti na svog južnog susjeda zbog vrijeđanja dostojanstva njenih vođa, javlja AFP.

Poruka je stigla preko vojne "vruće linije" nakon što su južnokorejski aktivisti u Seulu, na godišnjicu smrti Kim Džong-Ila, palili portrete njega i članova njegove "dinastije".

Upozorenje južnom susjedu je u četvrtak poslalo najviše sjevernokorejsko vojno tijelo- Komisija za nacionalnu odbranu i to preko vojne "vruće linije", saopštilo je danas ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Na skupovima u utorak, povodom druge godišnjice smrti lidera Kim Džong Ila, 17. decembra 2011. godine, koji je vodio Sjevernu Koreju čeličnom rukom od 1994. godine do smrti, u Seulu su grupe demonstranata palili portrete sjevernokorejskog vođe Kim Džong -Una i njegovog pokojnog oca i djeda.

Sjeverna Koreja smatra da je na tim skupovima vrijeđano dostojanstvo njenih najviših vođa i zaprijetila je bespoštednom odmazdom bez prethodnog upozorenja, saopštilo je ministarstvo odbrane Severne Koreje.

"Poslali smo odgovor u kome smo poručili da ćemo odlučno reagovati na bilo kakvu provokaciju Sjeverne Koreje", rekao je novinarima predstavnik ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Min-Seok.

Prijetnje Pjongjanga došle su u trenutku rastuće zabrinutosti zbog stabilnosti režima nakon što je prošle sedmice pogubljen Kim Džong Unov tetak i njegovo nekadašnji politički mentor Džang Song Tek. Seul i Vašington su upozorili na moguće provokativne akcije Sjeverne Koreje, podsjetio je AFP.

Predsjednica Južne Koreje Park Gen Hje upozorila je ove sedmice na mogućnost da Sjeverna Koreja učini "nesmotrenu provokciju" nakon šokantne egzekucije koji je pogubljen zbog optužbi za korupciju i zavjeru protiv države.

Južnokorejska predsjednica pozvala je vojsku da pojača budnost na granici sa sjevernim susedom, a naročito u oblasti Žutog mora.

Zapadni mediji ocijenili su situaciju na poluostrvu kao "još opasniju", a američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je najnovija čistka "zloslutan znak" i da je razlog za dodatnu brigu.

Sjeverna Koreja obilježila je drugu godišnjicu smrti lidera Kim Džong - Ila 17. decembra, ceremonijom kojoj je predsjedavao njegov sin, Kim Džong-Un, a koji je odmah poslije smrti svog oca preuzeo funkciju.

Državna televizija je prenosila uživo masovni skup desetina hiljada vojnih i državnih zvaničnika u centru Pjongjanga, tokom kojeg je održan niz govora u kojima je istaknuta bespogovorna podrška Kim Džong-Unu i u kojima su iznijeta oštra upozorenja Južnoj Koreji.

Bonus video: