Britanija optužuje Argentinu za zaplašivanje oko Folklanda

Argentina je donijela zakon koji predviđa sankcije za "nezakonito iskorišćavanje" nafte i plina u argentinskom epikontinentalnom pojasu, uključujući i kaznu zatvora od 15 godina
5 komentar(a)
Folklandska ostrva, Foto: Oceanwide-expeditions.com
Folklandska ostrva, Foto: Oceanwide-expeditions.com
Ažurirano: 16.12.2013. 18:50h

Velika Britanija je danas optužila Argentinu za "taktiku zaplašivanja" zbog pokušaja Buenos Airesa da zabrani bušenje nafte i plina u vodama oko Folklandskih ostrva, sporne britanske prekomorske teritorije koji Argentina naziva Malvinima.

Te optužbe su najnoviji nastavak dugogodišnjeg spora oko suvereniteta nad ostrvima koji je pojačan od kada su britanske kompanije pokazale interes za iskorišćavanje naftnih i plinskih polja na tom području.

Argentina je u novembru donijela zakon koji predviđa sankcije za "nezakonito iskorišćavanje" nafte i plina u argentinskom epikontinentalnom pojasu, uključujući i kaznu zatvora od 15 godina i velike novčane kazne. Folklanska ostrva se nalaze unutar epikontinentalnog pojasa Argentine.

"To je neosnovan potez kome je cilj da spriječi legitimnu ekonomsku aktivnost", saopštilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova dodajući da je London i zvanično uputio protest vlastima u Buenos Airesu.

"Sramotno je da se Argentina ponovo služi taktikom zaplašivanja pokušavajući da uguši ekonomiju na Folklandima", dodaje se.

Britanija kaže da kompanije koje žele da iskorišćavaju naftne i rezerve plina oko ostrva koje leži oko 400 kilometara od argentinske obale, poštuju zakone Folklanda i pravila UN-a.

Bonus video: