Turkmenistan: Parlamentarni izbori na kojima "nema opozicije"

I sama Stranka turkmenskih industrijalaca i preduzetnika nije sklona ulasku u spor s režimom i uglavnom je smatraju simpatizerom Berdimuhamedove politike
5 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 10:12h

Građani Turkmenistana izlaze danas na prve "višestranačke" parlamentarne izbore u zemlji na kojima ipak nema najveće opozicione stranke kadre da uzdrma vlast predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova.

Birališta su se otvorila u 7 sati po lokalnom vremenu a birači koji prvi put izlaze na izbore primili su simboličan dar: žene crvenu ružu a muškarci notes s grbom zemlje.

Skupine djece koja su plesala i pjevala te novogodišnji ukrasi na biralištima stvorili su prazničnu atmosferu.

Oko 3 milionaTurkmenaca treba da izabere 125 poslanika na petogodišnji mandat. Ovo je prvi put u istoriji parlamenta ove bivše sovjetske republike u srednjoj Aziji da na parlamentarnim izborima učestvuju dvije stranke, izjavilo je za AFP središnje izborno povjerenstvo.

Na zadnjim izborima u 2008. sudjelovala je samo Demokratska stranka Turkmenistana. Ta će se stranka ovaj put boriti za 125 mjesta u Majlisu, turkmenskom parlamentu, sa Strankom turkmenskih industrijalaca i preduzetnika osnovanom u oktobru 2012. Prva stranka ima 99 kandidata a druga 21.

Tu je i nekoliko drugih, provladinih kandidata koji zastupaju sindikate, žene i omladinu.

I sama Stranka turkmenskih industrijalaca i preduzetnika nije sklona ulasku u spor s režimom i uglavnom je smatraju simpatizerom Berdimuhamedove politike.

OEBS će prvi put poslati svoje posmatrače u ovu zemlju a misiju predvodi Francuz Aleksandr Kelčevski.

Berdimuhamedov je došao na vlast 2006. nakon smrti diktatora Saparmurata Nijazova koji je pretvorio Turkmenistan u jednu od najizolovanijih zemalja svijeta, a 2012. je ponovo izabran s 97 posto glasova.

Bonus video: