Centralnoafrička republika: 600 ljudi poginulo, opasnost od anarhije raste

Centralnoafrička Republika je u haosu poslije vojnog puča u martu ove godine, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke
50 pregleda 0 komentar(a)
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2013. 15:38h

U vjerskim sukobima u Centralnoafričkoj Republici poginulo je 600 osoba za nedjelju dana, saopštio je danas u Ženevi Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

"U vjerskim sukobima i nasilju za nedjelju dana 450 osoba je poginulo u Banguiju (glavnom gradu), a 160 je ubijeno u drugim područjima zemlje", navodi se u saopštenju UNHCR-a, pozivajući se na podatke Crvenog krsta iz te zemlje i Danskog savjeta za izbeglice.

U glavnom gradu Banguiju 159.000 osoba je napustilo svoje domove. Oko 38.000 njih živi na aerodromu bez osnovnih uslova za život, dodao je UNHCR.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan ocijenio je danas u Banguiju da se nasilje pojačalo u Centralnoafričkoj Republici i da postoji opasnost od "humanitarne krize".

Ministar je pred oko 200 francuskih vojnika koji učstvuju u misiji u Centralnoafričkoj Republici upozorio da bi "anarhija" u toj zemlji mogla da "destabiliše region i privuče kriminalne i terorističke grupe".

Savjet bezbjednosti UN odobrio je 5. decembra zajedničku vojnu akciju Francuske i afričkih zemalja na teritoriji Centralnoafričke Republike kako bi bio okončan građanski rat.

Centralnoafrička Republika je u haosu poslije vojnog puča u martu ove godine, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke.

Oni su tada srušili vlast predsjednika Fransoa Bozizea, a lider Seleke Mišel Đotodija se proglasio predsjednikom države i prihvatio da naredne godine organizuje izbore.

Bonus video: