Karzai: Avganistansko dijete je jednako vrijedno kao i ono američko

Zašto napadate avganistanske kuću zbog prisustva takozvanih talibana, nepoznatih talibana i prouzrokujete patnju i smrt žena i djece?
2 komentar(a)
Hamid Karzai,, Foto: Beta
Hamid Karzai,, Foto: Beta
Ažurirano: 11.12.2013. 08:13h

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je Vašington da vodi psihološki rat protiv avganistanskog naroda.

Na njega Sjedinjene Američke Države utiču da potpiše sporazum o prisustvu američkih vojnika u Avganistanu nakon 2014. godine

Karzai je optužio SAD da se u Avganistanu ponašaju kao velika kolonijalna sila.

"Pitam Amerikance, zašto avganistanski narod mora da plati cijenu rata protiv terorizma? Zašto napadate avganistanske kuću zbog prisustva takozvanih talibana, nepoznatih talibana i prouzrokujete patnju i smrt žena i djece?", upitao je Karzai u intervjuu za francuski dnevnik "Mond".

On je dodao da Amerikanci koriste bespilotne letjelice da ubiju jednog ubicu ili teroristu, i to rade u Avganistanu, jer misle da je Avganistanac manje vrijedan od Amerikanca.

"Želeo bih da Amerikanci imaju isto poštovanje prema avganistanskom djetetu kao prema američkom", naglasio je Karzai.

Avganistanska skupština starešina Loja džirga preporučila je u novembru Karzaiju da potpiše sporazum, koji će američkim vojnicima omogućiti ostanak u Avganistanu i nakon 2014, kada 75.000 vojnika NATO napusti tu azijsku zemlju.

Karzai je odbio da potpiše sporazum o bezbednosti između Kabula i Vašingtona i pozvao je SAD da, prije potpisivanja sporazuma o bezbjednosti, prekinu sa svim vojnim operacijama protiv civilnih kuća i da iskažu jasnu posvećenost mirovnom procesu.

Među navedene uslove spada i povratak avganistanskih građana iz Gvantanama kao i jasan i stav o pokretanju mirovnog procesa pred predviđeno povlačenje većine američkih snaga i NATO krajem 2014.

Karzai je rekao da ne želi da potpiše sporazum prije predsjedničkih izbora koji će u Avganistanu biti održani u aprilu naredne godine, a na kojima on, prema Ustavu nema pravo da se kandiduje za treći mandat.

Karzaija su postavile zapadne sile na čelo države krajem 2001, nakon pada režima talibana. On je 2004, a potom i 2009, izabran za predsjednika.

Bonus video: