Pariz: Počeo samit Francuska-Afrika

Lideri afričkih zemalja, koji su u, kako piše Frans pres, šoku zbog odlaska Mendele, učestvuju na dvodnevnom samitu čiji je cilj da se ohrabri Afrika po pitanju bezbjednosti
0 komentar(a)
Oland, Foto: Reuters
Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2013. 15:33h

Samit Francuska-Afrika u cilju mira i bezbjednosti na afričkom kontinentu otvoren je danas u Parizu minutom ćutanja kojim je odata pošta prvom crnom predsjedniku Južnoafričke Republike i borcu protiv aparthejda, Nelsonu Mendeli. U Jelisejskoj palati gdje se održava samit, zastave su spuštene na pola koplja.

Lideri afričkih zemalja, koji su u, kako piše Frans pres, šoku zbog odlaska Mendele, učestvuju na dvodnevnom samitu čiji je cilj da se ohrabri Afrika po pitanju bezbjednosti u trenutku vojne intervencije Francuske u Centralnoafričkoj Republici (CAR).

Manje od godinu dana od intervencije u Maliju, francuski predsjednik Fransoa Oland je sinoć, par sati nakon zelenog svijetla Savjeta bezbjednosti UN, objavio pokretanje vojne operacije u CAR-u kojom je predviđeno da nekadašnja kolonijalna sila rasporedi 1.200 vojnika u toj zemlji.

Današnja sesija biće posvećena bezbjednosti afričkog kontinenta. Nakon samita koji se završava sjutra poslije podne konferencijom za novinare, biće održan mini samit o CAR-u.

Ukupno 53 afričke zemlje predstavljene su na samitu u Parizu, a samo je Zimbabve odbio poziv. Prisutni su i lideri Evorpske unije, Afričke unije kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Bonus video: