Pobunjenici i režim u Siriji protiv Al Kaide

Zapadne obavještajne agencije vjeruju da iz Sirije potiče najveća teroristička prijetnja za Evropu i SAD, odakle su hiljade muslimana otišle da se pridruže džihadu
4 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2013. 07:05h

Lider sirijskih opozicionih snaga je izrazio spremnost da se u budućnosti pridruži režimskim trupama u borbi protiv ekstremista povezanih sa Al Kaidom, koji su zauzeli velike djelove pobunjeničkih teritorija.

General Salim Idris, komandant Slobodne sirijske armije, upozorio je da je posebno Isil (Islamska država Iraka i Levanta), u čijim redovima su hiljade stranih boraca, „veoma opasan za budućnost Sirije“ i da mora biti spriječen prije nego što postane još moćniji.

Zapadne obavještajne agencije vjeruju da iz Sirije potiče najveća teroristička prijetnja za Evropu i SAD, odakle su hiljade muslimana otišle da se pridruže džihadu.

Jedan zapadni bezbjednosni zvaničnik je izjavio da se snage sirijskog režima moraju čuvati za predstojeće borbe protiv islamista te da se moraju izbjeći greške počinjene u Iraku i Libiji, gdje su nakon pada Sadama Huseina i Muamera Gadafija vojska i policija rasformirane, pa je terorističkim grupama dozvoljeno da popune bezbjednosni vakuum.

Strane borce navodno regrutuje mreža koju predvodi Abu Ahmad al-Iraki, koji je služio u Iraku, a najopasniji među njima su 250 Čečena sa sjedištem u Alepu, koje predvodi Abu Omar al-Čečen

„Indipendent“ prenosi da je general Idris, bivši oficir vojske sirijskog režima, rekao u Istanbulu da on i njegovi saradnici odustaju od preduslova da Bašar Al Asad mora napustiti vlast prije održavanja sastanka u Ženevi.

Pristaće da on ode „na kraju procesa pregovora“ kada Idris udruži snage sa režimskim da bi pokrenuli ofanzivu protiv islamista.

Međutim, opozicija bi voljela da vidi dokaze o dobroj volji režima i da, između ostalog, omogući dopremanje zaliha do zajednica koje su izolovane zbog sukoba.

Idris se žalio da njegovi ljudi moraju da se bore na dva fronta: sa Al Kaidom su odmjeravali snage na 24 različite lokacije u posljednjih šest mjeseci dok su istovremeno bili na udaru Asadovih aviona i artiljerije.

„Indipendent“ podsjeća da je ono što je ostalo od umjerene opozicije vrlo kritički raspoloženo prema zapadnim silama, zato što su prvo ohrabrivale narod da ustane protiv režima a onda malo toga učinile da pomognu.

U međuvremenu su Isil i druga islamistička grupa, Džabar al-Nusra, postale brojnije i uticajnije zbog novca koji dobijaju iz Katara, Saudijske Arabije i drugih zalivskih država.

U obavještajnom dokumentu Slobodne sirijske armije se navodi procjena da samo Isil ima 5.500 stranih boraca koji „čine njegovu kičmu u osjetljivim operacijama“ kao i 2.000 indoktriniranih Sirijaca sa sjevera države. Podršku grupi obezbjeđuje još 15.000 drugih.

Strane borce navodno regrutuje mreža koju predvodi Abu Ahmad al-Iraki, koji je služio u Iraku, a najopasniji među njima su 250 Čečena sa sjedištem u Alepu, koje predvodi Abu Omar al-Čečen.

Bonus video: