"Veliki brat" opet nadgleda američke banke

Ranije je u Vašingtonu objavljeno, pozivanjem na vladine izvore, da bi američke banke trebalo u potpunosti da poštuju "Volkerovo pravilo" od jula iduće godine
56 pregleda 0 komentar(a)
SAD, dolari, Foto: Beta
SAD, dolari, Foto: Beta
Ažurirano: 04.12.2013. 13:28h

Američke banke i druge finansijske institucije, nakon što se očekivano uvede "Volkerovo pravilo", ponovo će se naći pod kontrolom.

Pet kontrolno-nadzornih institucija SAD, odgovornih za finansijski sistem zemlje, izjasniće se o donošenju zakona kojim će bankama i drugim finansijskim kompanijama biti zabranjeno da obavljaju trgovinske operacije vlastitim sredstvima (proprietary trading), izvještava Vol strit džurnal (WSJ).

List piše da će se američke banke i druge finansijske institucije, nakon što se očekivano uvede "Volkerovo pravilo", ponovo naći pod kontrolom "Velikog brata", što je bitan uslov da se ne ponovi kreditna kriza koja je u SAD izbila poslije sloma hipotekarnog tržišta u toj zemlji, u ljeto 2008. godine.

Kako navodi glasilo američke poslovne elite, o usvajanju novih, strožih, pravila za poslovanje banakarskih organizacija četiri regulatorna tela SAD izjasniće se 10. decembra, a Komisija za hartije od vrijednosti i tržište (SEC) donoće vlastitu odluku o tome "približno u tom roku", izjavila je predsjednica SEC Meri Džo Vajt.

Kritičari "Volkerovog pravila", koje predložio nekadašnji predsjednik američke centralne banke Pol Volker, smatraju da će žestoka kontrola rada banaka postaviti cio finansijskih sektor SAD u nepovoljan položaj u odnosu na druge države i nanijeti ozbiljnu štetu vodećoj svjetskoj ekonomiji.

Ranije je u Vašingtonu objavljeno, pozivanjem na vladine izvore, da bi američke banke trebalo u potpunosti da poštuju "Volkerovo pravilo" od jula iduće godine.

U očekivanju primjene novih pravila poslovanja, mnoge američke banke su već ukinule službe za trgovinske operacije vlastitim sredstvima, raspoređujući svoje trgovce u druga odjeljenja, ili u hedž fondove za koje neće važiti nova zakonska rešenja.

Bonus video: