Sjeverna Koreja opet prijeti Južnoj

Prijetnja je uslijedila nakon što su južnokorejska vojska, mornarica i vazduhoplovstvo počeli intenzivnu vojnu vježbu na ostrvu Jeonpjeong i oko njega
0 komentar(a)
Sjeverna koreja Logori, Foto: Rojters
Sjeverna koreja Logori, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.11.2013. 09:48h

Sjeverna Koreja je obilježila godišnjicu granatiranja južnokorejskog pograničnog ostrva uz prijetnju da će južnokorejsku predsjedničku kancelariju "zasuti vatrom".

Prijetnja je uslijedila nakon što su južnokorejska vojska, mornarica i vazduhoplovstvo počeli intenzivnu vojnu vježbu na ostrvu Jeonpjeong i oko njega, u znak sjećanja na incident u kome je u novembru 2010. poginulo četvoro ljudi.

"Osvetnički napad je prije tri godine bio ograničen na Jeonpjeong, ali sledeći put će meta biti predsjednička Plava kuća i sva sjedišta marionetskog režima", poručila je sjevernokorejska narodna armija, prenosi RTS.

"Ako nas Južna Koreja bude ponovo bezobzirno provocirala, vatra kojom smo zasuli Jeonpjeong biće preusmjerena na Plavu kuću. Park Geun-Hje (predsjednica Južne Koreje) i njena klika moraju izvući bolnu pouku iz sramnog poraza", navela je sjevernokorejska vojska u saopštenju koje prenosi AFP.

Sjeverna Koreja je prije tri godine bombardovala ostrvo Jeonpjeong poslije upozorenja Južnoj Koreji da ne sprovodi vježbe sa pravom municijom na mjestu za koje Sjeverna Koreja tvrdi da predstavlja njene teritorijalne vode.

U tom napadu su poginula dva južnokorejska marinca i dva civila. To je bio jedan od najtežih pograničnih incidenata posle Korejskog rata (1950-53)

Bonus video: