NSA čuva sve podatke o britanskim građanima

Ovu informaciju medijima je dao Snouden i to je najnovije otkriće o američkom špijuniranju "prijateljskih" zemalja
0 komentar(a)
NSA, Google, Podaci, Foto: Beta/AP
NSA, Google, Podaci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.11.2013. 09:43h

Amerićka služba NSA, po ranije sklopljenom ugovoru sa Londonom, uskladištila je elektronski prikupljene podatke o britanskim građanima, pišu britanski mediji.

Britanski zvaničnici saglasili su se 2007. da NSA može da čuva i analizira telefonske i internet zapise kao i elektronsku poštu britanskih građana do kojih je došla, umjesto da ih ne analizira kao što je ranije bio slučaj, javili su u srijedu list "Gardijan" i televizijski "Kanala 4", pozivajuči se na dokumente koje je objelodanio Edvard Snouden.

Ovu informaciju medijima je dao Snouden i to je najnovije otkriće o američkom špijuniranju "prijateljskih" zemalja, navodi AFP.

"Gardijan" i "Kanal 4" prenijeli su memorandum NSA od maja 2007. godine kojim je utvrđena promjena koja dozvoljava da se elektronski podaci o britanskim gradjanima mogu čuvati.

Taj dogovor je postignut uprkos prethodnom sporazumu pet zemalja engleskog govornog područja - SAD, Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda. Prema tom sporazumu, svaka od ovih zemalja zaštićena je od uzajamnog špijuniranja.

Za sada nema reakcije američkih i britanskih vlasti povodom najnovijeg otkrića.

Snouden, koji je nekada I sam radio u NSA, je ranije ove godine ojbelodanio da NSA širom svijeta sprovodi tajni program špijuniranja internet i telefonskih komunikacija, na čijoj su meti i mnogi svjetski lideri, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel.

To saznanje je izazvalo veliku zabrinutost među aktivistima i političarima od Latinske Amerike do Evrope.

Američki zvaničnici žele da Snouden, koji je u Rusiji dobio privremeni azil, bude vraćen u zemlju gde bi mu se sudilo pod optužbom da je prikupio i objelodanio poverljiva dokumenta o špijuniranju.

Šefovi britanskih obavještajnih agencija su ranije rekli da je objelodanjivanje takvih podataka pomoglo britanskim neprijateljima.

Bonus video: