Iranski disidenti: Iran gradi novo nuklearno postrojenje

Analitičari kažu da izjave Nacionalnog savjeta otpora Irana, čije je sjedište u Parizu, nisu uvijek relevantne jer oni očito žele promjenu režima u Teheranu
71 pregleda 0 komentar(a)
Iran, nuklearni program, Foto: CBS
Iran, nuklearni program, Foto: CBS
Ažurirano: 18.11.2013. 17:00h

Iranska opoziciona grupa u egzilu saopštila je danas da ima informacije da se u Iranu gradi podzemno nuklearno postrojenje te da je ono jedno u nizu tajnih lokacija za program razvoja nuklearne bombe.

Nacionalni savjet otpora Irana (NCRI) sa sjedištem u Parizu je 2002. godine objavio da Iran posjeduje postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natanzu i fabriku za proizvodnju teške vode u Araku.

NCRI navodi da se lokacija novog nuklearnog projekta Irana nalazi u kompleksu tunela ispod planina, 10 km od grada Mobarekeha

Međutim, analitičari kažu da njihove izjave nisu uvijek relevantne jer oni očito žele promjenu režima u Teheranu.

NCRI kaže da su pripadnici njemu bliske Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI) unutar zemlje "došli do pouzdane informacije o novoj i potpuno tajnoj lokaciji za iranski nuklearni projekat".

Ona se navodno nalazi u kompleksu tunela ispod planina, 10 kilometara od grada Mobarekeha.

NCRI, koji se zalaže za okončanje klerikalne uprave u Iranu, zapravo je političko krilo PMOI-a koji se '80-ih godina borio u iransko-iračkom ratu na strani snaga Sadama Huseina.

Iran i šest svjetskih sila nastaviće u srijedu pregovore u svrhu okončanja višegodišnjeg iranskog nuklearnog spora sa Zapadom.

Bonus video: