Vol strit džurnal: NSA prestala da prisluškuje Merkel

Predsjednik SAD Barak Obama je saznanja da je NSA prisluškivala razgovore 35 visokih stranih zvaničnika dobio iz jednog internog izvještaja
5 komentar(a)
Angela Merkel, Barak Obama, Foto: Reuters
Angela Merkel, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2013. 10:44h

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) prestala je da prisluškuje razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel i visokih zvaničnika drugih zemalja, pošto je saznanja o tome dobila Bijela kuća, piše Vol strit džurnal (Wall Street Journal).

Predsjednik SAD Barak Obama je saznanja da je NSA prisluškivala razgovore 35 visokih stranih zvaničnika dobio iz jednog internog izvještaja.

Poslije toga, NSA je prestala da prisluškuje razgovore stranih šefova država i vladinih zvaničnika, navodi američki list.

NSA je demantovala navode njemačkih medija prema kojima je direktor NSA Kit Aleksander još 2010. informisao Obamu da se prisluškuju razgovori Angele Merkel, ali da američki predsjednik tada nije naredio da se s tom praksom prestane.

Takvu informaciju na neki način potvrdio je i list Frankfurter algemajne cajtung (Allgemeine zeitung) koji je objavio da je Obama u telefonskom razgovoru Merkelovoj rekao da nije znao da su njeni razgovori bili prisluškivani.

Prema navodoma drugih njemačkih medija, Obama je navodno rekao da bi u suprotnom odmah tražio da se prekine prisluškivanje.

U SAD naredne sedmice idu zvaničnici njemačkih obavještajnih službi kako bi dobili objašnjenja o navodnom prisluškivanju Angele Merkel.

Bonus video: