Špijunska afera

NSA: Nijesmo rekli Obami za prisluškivanje Merkelove

"Novinski izvještaji koji tvrde suprotno su netačni", istakla je portparolka NSA Vani Vajns
2 komentar(a)
NSA, Foto: Beta/AP
NSA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.10.2013. 20:39h

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) negirala je navode njemačke štampe da je predsjednik Barak Obama bio lično obaviješten o špijuniranju telefona njemačke kancelarke Angele Merkel.

Šef NSA, general Kit Aleksander "nije raspravljao sa predsjednikom Obamom 2010. godine o navodnoj stranoj obavještajnoj operaciji koja se odnosila na njemačku kancelarku Merkel, niti je ikada raspravljao o navodnim operacijama koje se tiču kancelarke Merkel", rekla je portparolka te američke službe Vani Vajns.

"Novinski izvještaji koji tvrde suprotno su netačni", istakla je ona a prenosi AFP.

Njemački mediji ranije su objavili da je prisluškivanje možda počelo još 2002. godine, što je dodatno pojačalo bijes širom svijeta, koji su ranije izazvali navodi da je NSA špijunirala komunikacije nekoliko desetina svjetskih lidera i običnih građana.

Jedan njemački list je, pozivajući se na američki obavještajni izvor, naveo da je Aleksander Obamu o prisluškivanju Merkelove obaviještio 2010. godine, a drugi je istakao da je prisluškivanje počelo prije više od 10 godina, dok je Merkelova još bila glavni opozicioni lider.

Preporučujemo za Vas