Karnit Flug, prva žena na čelu Centralne banke Izraela

Flug je prethodna četiri mjeseca bila vršilac dužnosti guvernera, dok je državni vrh bezuspješno tražio zamjenu za njenog prethodnika
0 komentar(a)
Karnit Flug, Foto: Reuters
Karnit Flug, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2013. 08:25h

Karnit Flug imenovana je za guvernera Centralne banke Izraela, čime je postala prva žena u istoriji te države na toj funkciji.

Flug je prethodna četiri mjeseca bila vršilac dužnosti guvernera, dok je državni vrh bezuspješno tražio zamjenu za njenog prethodnika, ekonomistu Stenlija Fišera.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar finansija Jair Lapid opredijelili su se za 58-ogodišnju Flug, iako joj je konkurent bio i bivši guverner Centralne banke Argentine, Mario Bleher, prenose agencije.

„Vlada je fascinirana kako je Flug posljednjih mjeseci rukovodila bankom i uvjerena je da će ona i dalje sa uspjehom pomagati državi da ostvari nova ekonomska dostignuća uprkos turbulencijama u svjetskoj privredi“, naveo je Netanjahu u saopštenju.

Najveće šanse da naslijedi Fišera imao je Jakov Frenkel, koji je već bio na toj funkciji, a potom na visokim rukovodećim položajima u američkim finansijskim korporacijama.

Flug je rođena u Poljskoj, odakle je emigrirala u Izrael, gdje je studirala ekonomiju. Doktorske studije iz ekonomije završila je na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku 1985. godine i istovremeno radila kao ekonomista za Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ona se 1988. godine vratila u Izrael, gdje je radila u razvojnom sektoru Banke Izraela.

Bonus video: