Vanredno stanje u Australiji zbog požara

Proglašenjem vanrednog stanja nadležne službe će dobiti dodatna ovlašćenja kako bi mogle prekidati dostavu gasa i električne energije pojedinim područjima
0 komentar(a)
Požar u Australiji, Foto: Reuters
Požar u Australiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2013. 13:11h

Novi Južni Vejls u Australiji proglasio je vanredno stanje zbog brojnih požara sjeverozapadno od Sidneja u kojima je do sada stradalo na stotine kuća a jedna osoba je izgubila život.

Australijski mediji prenose da je premijer Novog Južnog Vejlsa Beri O'Farel rekao je da će proglašenjem vanrednog stanja nadležne službe tokom idućih 30 dana dobiti dodatna ovlašćenja kako bi tokom akcije gašenja požara mogle prekidati dostavu gasa i električne energije pojedinim područjima.

Jedan od najvećih požara zahvatio je zonu smještenu između gradova Litgou i Bilpin, približno 80 km sjeverozapadno od Sidneja, prenosi Hina.

Požar se intenzivirao nakon što je uništio oko 30.000 hektara, a još dva požara pustoše područje Blu Mauntina nedaleko od Sidneja, pa se strahuje da bi se požari narednih dana mogli spojiti i ugroziti grad.

Nakon nekoliko hladnijih dana meteorolozi najavljuju povratak visokih temperatura, iznad 30 stepeni, što će pogodovati širenju vatre.

Bonus video: