Asad: Nobelovu nagradu je trebalo da dodijele meni

Asad je za list "Al Akbar" rekao i da žali što hemijsko naoružanje više ne može da koristi kao argument u pokušajima da se Izrael primora na odricanje od nuklearnog arsenala
6 komentar(a)
Bašar Al-Asad, Foto: Reuters
Bašar Al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2013. 16:33h

Predsjednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da je Nobelova nagrada za mir trebalo da bude dodijeljena njemu, a ne Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja.

Nobelov komitet je i ove godine izazvao kontroverze kada je dodjeljivao nagradu za mir, a mnogi su ocijenili da je OPCW neopravdano postao laureat i da je odluka politički motivisana, nakon što je toj organizaciji dat rok da do sredine 2014. uništi hemijski arsenal u Siriji.

"Nagradu je trebalo da dodijele meni", rekao je Asad u šaljivom tonu, u intervjuu jednom prorežimskom libanskom listu.

Asad je za list "Al Akbar" rekao i da žali što hemijsko naoružanje više ne može da koristi kao argument u pokušajima da se Izrael primora na odricanje od nuklearnog arsenala.

"Sada su se okolnosti promijenile, cijena se promijenila. Zato smo se složili da se uništi naš hemijski arsenal, kako bismo otklonili opasnost od američkog napada. Nema sumnje da je taj gubitak doveo do gubitka morala i da predstavlja svojevrstan politički poraz za Siriju", rekao je Asad.

Inače, ubrzo po dodjeli Nobelove nagrade za mir, jedna od prvih reakcija je stigla baš iz Damaska.

Fajez Sajeg, član Asadove partije BAAS, ocijenio je da dodjela nagrade OPCW-u "ističe kredibilitet vlade" u Damasku i njenim namjerama da uništi svoj "toksični arsenal".

Bonus video: