Dilma Rusef: SAD ne može da nas špijunira

"Potrebno nam je da naše poruke budu bolje obezbijeđene, kako bismo spriječili eventualnu špijunažu"
74 pregleda 4 komentar(a)
Dilma Rusef, Foto: Reuters
Dilma Rusef, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2013. 10:13h

Predsjednica Brazila Dilma Rusef kaže da je njena vlada napravila bezbjedan sistem elektronske pošte, u pokušaju zaštite od špijuniranja SAD i drugih zemalja.

"Potrebno nam je da naše poruke budu bolje obezbijeđene, kako bismo spriječili eventualnu špijunažu", napisala je Rusef na društvenoj mreži Tviter, naredivši Federalnoj službi za procesuiranje podataka (SERPRO), da uvedu bezbjedan sistem elektronske pošte u federalnoj vladi.

SERPRO, koja spada u nadležnost Ministarstva finansija, razvija bezbjednosne sisteme za povraćaj poreza onlajn i kreira nove lozinke, prenio je AFP.

Ova odluka donijeta je pošto je brazilska predsjednica oštro kritikovala SAD u obraćanju Ujedinjenim nacijama prošlog mjeseca i skratila planirani boravak u Vašingtonu, optuživši tu zemlji da špijunira službe brazilske vlade. Ona je tada najavila da će Brazil u aprilu biti domaćin međunarodne konferencije o internetu.

"Ovo je prvi korak ka većoj privatnosti i nepovrjedivosti službenih položaja", rekla je Rusef.

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija špijunirala je zvaničnu komunikaciju brazilske predsjednice, njenih bliskih saradnika i državnu naftnu kompaniju "Petrobras".

Ovu informaciju otkrio je Edvard Snouden, bivši agent NSA, koji je dobio azil u Rusiji, a kojeg SAD traže zbog objavljivanja masovnih špijunskih aktivnosti te agencije.

Bonus video: