Malezija: Nemuslimani da ne koriste riječ "Alah"

Hrišćani u Maleziji tvrde da tu riječ koriste već decenijama i da ta presuda krši njihova prava
3 komentar(a)
džamija, klanjanje, Foto: Boris Pejović
džamija, klanjanje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2013. 09:00h

Apelacioni sud u Maleziji je presudio da nemuslimani ne mogu da koriste riječ Alah kad govore o Bogu, preinačivši presudu jednog nižeg suda iz 1999.

Sud je obrazložio da bi dozvoljavanje nemuslimanima da koriste riječ Alah "izazvalo konfuziju u toj zajednici", prenijela je agencija AFP.

Hrišćani u Maleziji tvrde da tu riječ koriste već decenijama i da ta presuda krši njihova prava.

Sudska presuda iz 1999. podstakla je vjersku zategnutost u toj azijskoj zemlji i izazvala napade na crkve i džamije.

Izdavač "Heralda" velečasni Lorens Endrju je povodom današnje presude rekao da je "razočaran i užasnut" i da će podnijeti žalbu

Tadašnja presuda je uslijedila nakon što je vlada Malezije saopštila da katolički list "Herald" ne može da u svom izdanju na malajskom jeziku koristi riječ Alah za hrišćanskog Boga.

Taj list je zbog toga podnio tužbu, a sud je u decembru 1999. presudio u njegovu korist, na šta je vlada uložila žalbu.

Glavni sudija Mohamed Apandi je danas rekao da "korišćenje riječi Alah nije integralni dio hrišćanske vere" i da bi njeno korišćenje unijelo konfuziju u tu vjersku zejednicu.

Izdavač "Heralda" velečasni Lorens Endrju je povodom današnje presude rekao da je "razočaran i užasnut" i da će podnijeti žalbu.

"To je retrogadni korak u razvoju zakonodavstva, vezanog za fundamentalne slobode vjerskih manjina", dodao je on.

Pristalice tog lista tvrde da je Biblija na malajskom jeziku koristila riječ Alah za hrišćanskog Boga još prije nego što je Malezija formirana kao federalna država 1963. godine.

Pojedine muslimanske grupacije se, međutim, žale da bi korišćenje riječi Alah među hrišćanima moglo da bude upotrijebljeno sa ciljem da se muslimani podstaknu da pređu u hrišćanstvo.

Nekoliko desetina crkava i nekoliko muslimanskih svetilišta je napadnuto i zapaljeno poslije presude iz 1999, što govori o jačini vjerskih i etničkih osjećanja u Maleziji.

Bonus video: