Iran neće slati obogaćeni uranijum u inostranstvo

Islamska republika Iran iskoristiće sva svoja prava da savlada civilnu nuklearnu tehnologiju, uključujući obogaćivanje uranijuma, istakao je Arakši
0 komentar(a)
Iran, nuklearni program, Foto: AP
Iran, nuklearni program, Foto: AP
Ažurirano: 13.10.2013. 10:54h

Iran odbija da pošalje van zemlje svoje zalihe obogaćenog uranijuma, rekao je Abas Arakši iranski pregovarač za nuklearna pitanja, prenijela je danas državna televizija.

"Crvena linija Irana u pregovorima je obogaćivanje uranijuma. Možemo razgovarati o formi, količini i nivou obogaćenja ali slanje naše proizvodnje (uranijuma) u inostranstvo predstavlja za nas crvenu liniju", rekao je Arakši, zamjenik ministsra inostranih poslova Irana.

On će sa predstavnicima velikih svjetskih sila učestvovati u pregovorima o iranskom nuklearnom pitanju u utorak i srijedu u Ženevi. Prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (AIEA), objavljenom krajem avgusta, Iran ima 6.774 kilograma obogaćenog uranijuma od 3,5 odsto i 186 kilograma uranijuma obogaćenog od 20 odsto.

Zemlja je takođe pretvorila 187 kilograma uranijuma obogaćenog od 20 odsto u poluge za gorivo. Arakši je rekao da će iranski pregovarački tim braniti prava Irana i da neće ni pedalj da ustupi ono na šta Iran ima prava prema međunarodnim zakonima.

"Islamska republika Iran iskoristiće sva svoja prava da savlada civilnu nuklearnu tehnologiju, uključujući obogaćivanje uranijuma", rekao je on. Predstavnici Irana i zemalja grupe pet plus jedan (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) sastaće se u utorak i srijedu u Ženevi da nastave nuklearne pregovore prekinute u aprilu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posljednjih dana u više intervjua u evropskim medijima izričito tražio da Iran zaustavi svaku aktivnost oko obogaćivanja uranijuma i oko izgradnje reaktora u Araku.

Izrael i zapadne zemlje optuzzuju Teheran da nastoji da proizvede nuklearno oružje pod plaštom razvoja civilnog nuklearnog programa, što je Iran uvijek opovrgavao.

Bonus video: