Keri u nenajavljenoj posjeti Avganistanu: Hitni razgovori s Karzaijem

Posjeta je uslijedila u trenutku kad se pregovori o bezbjednosnom sporazumu urušavaju na pitanjima avganistanske suverenosti
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.10.2013. 16:30h

Američki državni sekretar Džon Keri počeo je danas hitne razgovore sa predsjednikom Avganistana Hamidom Karzaijem u Kabulu.

Razgovor protiče u sjenci krajnjeg roka, kraja oktobra, da se postigne bezbjednosni sporazum na osnovu kojeg bi američke trupe ostale u Avganistanu poslije završetka vojne misije NATO, 31. decembra 2014. godine.

Kerijeva nenajavljena posjeta Kabulu uslijedila je u trenutku kad se pregovori o ovom sporazumu urušavaju na pitanjima avganistanske suverenosti, uprkos tome što traju već godinu dana.

SAD žele da se sporazum postigne do kraja mjeseca, ali su pregovori stali zbog zahtjeva Hamida Karzaija da Amerika garantuje da u budućnosti neće biti stranih vojnih intervencija.

Problem je i zahtjev SAD da avaganistanske bezbjednosne snage poslije povlačenja NATO moraju biti u stanju da se nose sa terorizmom i izvode antiterorističke akcije.

SAD izražavaju optimizam u pogledu postizanja sporazuma, ali zastoj u pregovorima ostavlja prostor za sumnju da li će on biti postignut do kraja mjeseca.

Ako toga ne bude, američkih trupa u Avganistanu neće biti poslije 2014. godine.