FBI uhapsio vlasnika sajta za prodaju droge

Sajt je nudio i uputstva za hakovanje bankomata, liste kontakata za povezivanje sa crnim tržištem i prevarantima, te prodaju oružja i angažovanje plaćenih ubica
4 komentar(a)
Silk road sajt, Foto: Newswhip.com
Silk road sajt, Foto: Newswhip.com
Ažurirano: 02.10.2013. 20:07h

Američke vlasti su ugasile Silk roud (Put svile), Internet sajt sa prodaju zabranjenih narkotika poput heroina i kokaina, kao i za kriminalne aktivnosti poput naručivanja ubistva, i uhapsile navodnog vlasnika, saopštio je juče Federalni istražni biro (FBI).

Ros Vilijam Ulbriht (29), poznat kao Dread Pirate Roberts, uhapšen je u utorak u San Francisku.

Na teret mu se stavlja zavjera za prodaju narkotika, hakovanje kompjutera i pranje novca.

"Silk roud je postao najsofisticiranije i najveće kriminalno prodajno mjesto na Internetu", rekao je agent FBI Kristofer Tarbel. Dodao je da su sajt koristile hiljade dilera za prodaju stotina kilograma ilegalne droge.

Sajt, koji je u funkciji od početka 2011, takođe je nudio uputstva za hakovanje bankomata, liste kontakata za povezivanje sa crnim tržištem i prevarantima, te prodaju oružja i angažovanje plaćenih ubica.

Ulbriht, hemijski inženjer, navodno je u martu 2013. angažovao jednog korisnika sajta da ubije korisnika koji je prijetio da će objaviti identitet svih korisnika Silk rouda ako mu ovaj ne pošalje novac.

Više od 900.000 registrovanih korisnika sajta je kupovalo i prodavalo drogu koristeći digitalnu valutu bitkoin.

Policija je zaplijenila ovu valutu u vrijednosti od 3,6 miliona dolara, koja je korištena umjesto gotovine ili kreditnih kartica za obavljanje transakcija na Silk roudu. U optužbama protiv Ulbrihta se navodi da je sajt ostvario prodaju od preko 9,5 miliona bitkoina, što je otprilike jednako 1,2 milijarde dolara.

Bitkoin, koji je u upotrebi od 2008, prvi put je privukao pažnju policije sredinom 2011, nakon što je ta valuta u medijima povezana sa Silk roudom.

Korisnici su Silk roudu, nazvanom po istorijskim trgovinskim rutama, mogli pristupiti preko Tora, anonimnog pretraživača koji zahtijeva specijalni softver.

Tor je stvorila Istraživačka laboratorija američke mornarice a potom su ga, između ostalih, koristili novinari i aktivisti za slobodu govora, kako bi sačuvali anonimnost ljudi.

Međutim, korišten je i za prikrivanje ilegalnih aktivnosti, pa je kasnije nazvan mračna strana Interneta.

Bonus video: