Upitan ostanak američke vojske u Avganistanu

SAD traži odobrenje Kabula da mogu da sprovode vojne operacije, noćne racije i pretrese kako bi se obračunale sa talibanima
1 komentar(a)
NATO, vojnici, Avganistan, Foto: Telegraph
NATO, vojnici, Avganistan, Foto: Telegraph
Ažurirano: 02.10.2013. 11:31h

Pregovori oko toga da li će američki vojnici u Avganistanu ostati i poslije 2014. da bi se borili protiv pripadnika terorističke organizacije Al Kaida i dalje su pod znakom pitanja, zbog neslaganja Kabula da se Amerikancima dozvoli da izvode vojne operacije, saopštio je danas portparol avganistanskog predsjednika Aimal Faizi.

"Avganistanski predsjednik Hamid Karzai direktno vodi razgovore kako bi se osporilo pravo američkoj vojsci da ostane u Avganistanu poslije 2014., uprkos pritisku Vašingtona da se okonča dogovor o bezbjednosnom sporazumu do kraja ovog meseca", rekao je Faizi.

On je novinarima rekao da SAD traži odobrenje Kabula da mogu da sprovode vojne operacije, noćne racije i pretrese, pod obrazloženjem da u Avganistanu operiše 75 opasnih operativaca Al Kaide.

"Vrlo je čudno, pošto sporazum (u nastajanju) će biti na 10 godina s pravom (Amerikancima) da obavljaju vojne operacije bilo gdje u zemlji (Avganistanu). Jednostrano (traženo) pravo da sprovode vojne operacije, nije ni na koji način prihvatljiv za Avganistance" ,istakao je Faizi.

Vašington planira da povuče najveći dio, od svojih, 57.000 vojnika iz Avganistana do kraja 2014., ali imaju planove da zadrže neke svoje vojne baze i oko 10.000 vojnika i poslije predviđenog roka zbog zabrinutosti za bezbjednost u zemlji, mada su u Avganistanu prisutni od zbacivanja talibanske vlasti 2001.

Bonus video: