Sirija: Stigli inspektori za uništavanje hemijskog oružja

Prema procjenama stručnjaka, Sirija ima više od hiljadu tona hemijskog oružja od čega 300 tona iperita i sarina, uskladištenih na 45 mjesta
1 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: RT
Hemijsko oružje, Foto: RT
Ažurirano: 01.10.2013. 14:17h

Inspektori zaduženi za uništavanje hemijskog oružja u Siriji doputovali su u tu zemlju kako bi počeli istorijsku operaciju, pošto se procijenjuje da tamo ima oko 1.000 tona tog oružja.

Grupa od 20 inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja treba da primjeni rezoluciju UN o Siriji koja između ostalog predviđa i uništavanje hemijskog oružja te zemlje. Prema procjenama stručnjaka, Sirija ima više od 1.000 tona hemijskog oružja od čega 300 tona iperita i sarina, a sve to je uskladišteno na 45 mjesta.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da ce poštovati rezoluciju UN, usvojenu u petak, koja predstavlja veliki diplomatski uspjeh od početka sukoba u martu 2011. godine. Inspektori UN koji su u Siriji istraživali mjesta navodnih napada hemijskim oružjem, juče su završili svoju misiju.

Oni će svoj izvještaj podnijeti do kraja oktobra. Prema rezoluciji koju je Savjet bezbjedonsti UN u petak uveče izglasao, oko 1.000 tona sirijskog hemijskog oružja trebalo bi da bude uništeno do sredine 2014. godine.

U rezoluciji se ukazuje na posljedice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali će Savjet bezbjednosti u tom slučaju morati da usvoji drugu rezoluciju. Rezolucija odobrava plan o uništenju sirijskog naoružanja koje je napravila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, čime je on postao pravno obavezujući.

Bonus video: