Međunarodna zajednica neuspješna u suzbijanju narkotika

U novoj studiji "Britiš medikal žurnala" utvrđeno je da je cijena kokaina i kanabisa niža za oko od 80 odsto, a da je čištoća droge veća
0 komentar(a)
droga, Foto: Flickr.com
droga, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 01.10.2013. 09:26h

Međunarodna zajednica nije uspjela da smanji ponudu heroina, kokaina i kanabisa, pošto je cijena ovih droga značajno smanjena poslednjih godina. U novoj studiji "Britiš medikal džornala" utvrđeno je da je cijena kokaina i kanabisa niža za više od 80 odsto, a da je istovremeno čištoća droge veća.

Studija je urađena na osnovu podataka sedam vladinih programa za praćenje situacije na tržištu ilegalnih supstanci, među kojima su program za praćenje međunarodne trgovine drogom, ali i tržišta SAD i Australije.

U izveštaju se zaključuje: “Ovi rezultati ukazuju da su napori za proširenje globalne kontrole ilegalnog narko tržišta kroz primjenu zakona doživjeli neuspjeh". Koautor izveštaja Dr Evan Vud, predsednik naučnog centra , rekao je: "Mi bi trebali da sprovodimo politiku koja stavlja javno zdravlje i bezbednost na čelo naših napora i razmislimo o tome da upotrebu droga tretiramo kao zdravstveno pitanje a ne krivično delo”. “Uz priznanje da su napori da se smanji snabdevanje narkoticima verovatno propali, postoji jasna potreba da se podigne na viši nivo liječenje bolesti zavisnosti i druge strategije koje mogu efikasno da smanje štetu u vezi sa drogom".

Od 2000. do 2010, u Australiji je cena kokaina opala za 14 odsto, a heroina za 49 odsto. U tom periodu je zabeležena veća zaplijena kanabisa i heroina (465 odsto), dok je zaplijena kokaina prepolovljena. Prema podacima UN, od trgovine ilegalnim drogama godišnje se u svetu zaradi 350 milijardi dolara.

Bonus video: