SAD zabrinute zbog saradnje Turske i Kine

CPMIEC je pod američkim sankcijama zbog kršenja Akta o neširenju naoružavanja Irana, Sjeverne Koreje i Sirije,
3 komentar(a)
FD-2000, Foto: Ausairpower.net
FD-2000, Foto: Ausairpower.net
Ažurirano: 29.09.2013. 09:17h

SAD su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog odluke Turske da zajednički proizvodi raketne odbrambene sisteme sa kineskom firmom koja je pod američkim sankcijama.

Turska, članica vojne alijanse NATO, saopštila je ove sedmice da je odabrala raketni odbrambeni sistem FD-2000 koji proizvodi Kineska uvozno-izvozna korporacija za preciznu mehaniku (CPMIEC), dajući joj prednost nad rivalskim sistemima ruskih, američkih i evropskih firmi.

CPMIEC je pod američkim sankcijama zbog kršenja Akta o neširenju naoružavanja Irana, Sjeverne Koreje i Sirije, podsjetila je agencija Rojters.

Pojedini zapadni analitičari u sektoru odbrane izjavili su da su iznenađeni tom odlukom Turske, od koje se očekivalo da postigne sporazum sa američkom kompanijom Rejteon koja proizvodi rakete "patriot", ili sa francusko-italijanskom firmom Eurosam SAMP/T.

SAD, Njemačka i Holandija su početkom ove godine poslale u jugoistočnu Tursku po dvije "patriot" baterije i do 400 vojnika za rukovođenje njima, nakon što je Ankara zatražila od NATO pomoć u vazdušnoj odbarni od mogućih raketnih napada iz Sirije.

Turska je dugo bila najodaniji saveznik SAD u regionu Bliskog istoka koji se tokom Hladnog rata graničio sa Sovjetskim Savezom.

Poslije izbora Tajipa Erdogana za premijera Turske 2002. godine uloga turske vojske u politici je smanjena, a politički i vojni odnosi između Ankare i Vašintona, mada i dalje bliski, sve manje imaju centralnu ulogu, što se odražava na tursku politiku javnih nabavki, primjećuje Rojters

Bonus video: