Izrael uredno obavještavan o dijalozima SAD i Irana

Rajsova je Amidrora obavijestila o sadržani razgovora američkog i novoizabranog iranskog predsjednika, prenose danas izraelski mediji
2 komentar(a)
Suzan Rajs, Foto: Rojters
Suzan Rajs, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.09.2013. 08:14h

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Suzan Rajs informisala je izraelskog kolegu Jakova Amidrora o planiranom telefonskom razgovoru Obame i Rohanija.

Rajsova je Amidrora obavijestila o sadržani razgovora američkog i novoizabranog iranskog predsjednika, prenose danas izraelski mediji.

Jedan visoki izraelski zvaničnik izjavio je da je Amidror u petak ujutru otputovao u Vašington da pripremi sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanjahua s Barakom Obamom, zakazanim za ponedjeljak. Amidror se sastao s Rajsovom i drugim američkim zvaničnicima i diskutovao o američko-iranskim pregovorima.

Amidror je obaviješten i o sastanku američkog državnog sekretara Džona Kerija sa ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom u četvrtak. U petak uveče on je informisan o mogućnosti da će Rohani razgovorati s Obamom preko telefona i potom da su razgovarali i prije nego što je Obama to javno objavio na konferenciji za novinere u Bijeloj kući, ističu izraelski mediji.

Bili smo u mogućnosti da obavijestimo izraelsku vladu o pozivu, rekao je jedan američki zvaničnik, dodavši da ne želi da ulazi u detalje.

On je samo kazao da su diskusije s Izraelom već trajale, imajući u vidu predstojeću Netanjahuovu posetu i da je izraelska strana informisana o tom razvoju događaja. Neimenovani visoki američki zvaničnik najavio je da će SAD nastaviti da obavještavaju Izrael i druge svoje saveznike u Persijskom zalivu i Evropsku uniju o kontaktima s Iranom.

Bonus video: