Crveno upozorenje na „bijelu udovicu“

Kenijske vlasti zatražile pomoć Interpola u vezi sa Samantom Luvtvejt, koju terete za planiranje bombaških napada u Mombasi 2011.
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 07:20h

Interpol je juče izdao „crveno upozorenje“ na ime Samante Lutvejt, britanske državljanke poznatije kao „bijela udovica“, ali se u njoj ne spominje moguća uloga u napadu na tržni centar u Keniji.

U „crvenom upozorenju“ ove međunarodne policijske organizacije navodi se da kenijske vlasti tragaju za 29-godišnjom Britankom zbog posjedovanja eksploziva i zavjere iz decembra 2011.

Portparolka Interpola je pojasnila da na ime Lutvejt nije izdata međunarodna potjernica za hapšenje, prenio je Rojters.

„Putem crvenog upozorenja Interpola, kenijske vlasti su se postarale da svih 190 naših članica budu svjesne opasnosti koje predstavlja ova žena, ne samo u regionu već i u svijetu“, navodi se u saopštenju sekretara Interpola Ronalda Nobla.

Lutvejt je udovica Džermejna Lindzija, jednog od islamističkih bombaša samoubica koji su izveli napad na londonski metro u julu 2005. Poslije napada u Londonu kritikovala je supruga, a nekoliko godina kasnije je napustila zemlju.

Britanska policija je navela Lutvejt kao moguću saučesnicu u napadu na tržni centar u Najrobiju, za koji su odgovornost preuzeli islamisti iz redova somalijskog Al Šababa. Pojedini očevici kazali su da je bilo žena među napadačima, ali je Al Šabab negirao na svom nalogu na Tviteru da u vojnim operacijama angažuje svoje „sestre“.

Američki zvaničnici uključeni u istragu saopštili su da nema čvrstih dokaza koji ukazuju da su Lutvejt ili drugi britanski ili američki državljani učestvovali u napadu.

Kenija tereti Lutvejt u vezi sa planiranim bombaškim napadima na luksuzne hotele i restorane u Mombasi u koje je uključen još jedan državljanin Britanije, Džermejn Grant.

Grant, koji, prema navodima policije, ima sumnjive veze sa Al Šababom, uhapšen je u decembru 2011. sa saučesnicom, suprugom Vardom Brejk.

Policija je navela da je treća osoba, vjeruje se da je u pitanju bila Lutvejt, tom prilikom izbjegla hapšenje. Grant i Varda se terete za posjedovanje ekploziva i zavjeru za napad, što oboje negiraju.

Kenijska policija sumnja da je Lutvejt sarađivala s Musom Huseinom Abdijem, koji je ubijen u junu 2011. zajedno s vođom Al Kaide u Somaliji. U decembru te godine, policijaci su u njegovoj kući pronašli ženu za koju su mislili da je Lutvejt, ali su je pustili pošto im je pokazala pasoš Južne Afrike.

Južnoafrička ministarka unutrašnjih poslova Naledi Pandor kazala je juče na konferenciji za novinare u Pretoriji da je Lutvejt ušla u Južnu Afriku u julu 2008. pomoću falsifikovanog pasoša, koji je posljednji put koristila u februaru 2011.

Sa njom su putovala njena djeca, kćerka i dva sina, starosti od sedam do 12 godina.

Južnoafrička televizijska stanica ENCA javila je da je Lutvejt, dok je boravila u zemlji napravila dug od gotovo 30.000 randa (2.200 eura) u dvije banke i da duguje gotovo 750 eura u dva butika.

Ona je radila u IT sektoru za jednu prodavnicu halal hrane u Lenasiji, južnom predgrađu Johanesburga poznatom po muslimanskoj populaciji.

Planiran napad i u Mombasi

Vjeruje se da je prije dvije godine izbjegla hapšenje u lučkom gradu Mombasa, gdje je terete u vezi sa planiranim bombaškim napadima na hotele i restorane. Policija u tom ljetovalištu saopštila je da prati četvoro ekstremista koji su povezani sa Al Šababom u tom primorskom regionu, gdje žive kenijski muslimani, koji čine do 10 odsto od 40 miliona građana.

Većina Kenijaca su hrišćani. „Budno pratimo četvoricu osumnjičenih u Mombasi. Oni su se vratili u zemlju nakon obuke u Somaliji“, kazao je za Rojters šef policije Robert Kitur.

Jedan zvaničnik za borbu protiv terorizma kazao je da prate četvoro osumnjičenih i da su u jednoj operaciji u avgustu ubili dvojicu dobro naoružanih ekstremista, koji su planirali sličan napad u Mombasi. „Bilo bi iznenađenje da ne povežu napadače u Najrobiju sa teroristima koje smo ubili u Mombasi“, dodao je izvor.

Galerija

Bonus video: