Nokija: Otpremnina od 18 miliona bivšem direktoru greška

"Riječ je o veoma nesrećnim okolnostima u vezi sa slučajem koji je uzburkao dosta emocija", rekao je Silasma. Nokija je, međutim, odbila da daje dalje komentare
2 komentar(a)
Stiven Elop, Foto: Beta/AP
Stiven Elop, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2013. 08:53h

"Nokija" priznaje da je isplata otpremnine bivšem direktoru Stivenu Elopu, od čak 18,8 miliona eura, bila greška.

Predsjednik Nokije priznao je da je slučajno obmanuo javnost i finskog premijera u slučaju otpremnine od 18,8 miliona eura koja će biti isplaćena bivšem direktoru Stivenu Elopu, nakon prodaje ovog poznatog finskog proizvođača telefona američkoj kompaniji Majkrosoft, piše britanski Gardijan.

Predsjednik Nokije Risto Silasma prvobitno je pokušao da umiri oštre reakcije javnosti na iznos koji će biti isplaćen Elopu, izjavom da su uslovi otpremnine "veoma slični onima koje su imali i prethodni direktori Nokije".

Međutim, Silasma je u utorak priznao da će Elop dobiti čak 14,6 miliona eura više nego što je isplaćeno prethodnom direktoru Nokije Oli-Peki Kalasvuou, kada je prije tri godine otpušten.

Silasma je finskom informativnom portalu Helsingin Sanomat da je zbog "greške" u formulaciji ugovora Elopu isplaćena ogromna znatno veća svota novca.

"Riječ je o veoma nesrećnim okolnostima u vezi sa slučajem koji je uzburkao dosta emocija", rekao je Silasma. Nokija je, međutim, odbila da daje dalje komentare.

Finski premijer Jirki Katainen javno je kritikovao iznos Elopove otpremnine. On je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao da se radi o "poprilično sramnom" iznosu.

"Mnogi će, s razlogom, sigurno razmisliti o tome šta je racionalno. Očigledno je da je praksa nagrada kod velikih korporacija širom svijeta toliko izuzetna da je zdrav razum ne može razumjeti", rekao je Katainen.

Ministarka finansija Juta Urpilanen ocijenila je da bi sporna otpremnina mogla da izazove nemir javnosti.

"Kao dodatak sveukupno toksičnoj atmosferi, ona bi mogla da predstavlja prijetnju društvenoj ravnoteži", poručila je Urpilanenova u svom blogu.

Nakon što je Majkrosoft preuzeo Nokiju, Elopu će biti isplaćena otpremnina budući da je njegov ugovor sadržao klauzulu o isplati naknade u slučaju promjene upravljnja nad kompanijom.

Bonus video: