Napad na tržni centar u Najrobiju: Ekstremisti imali veliku pomoć iznutra

Plan je osmišljen mjesecima ranije na somalijskom tlu. Sproveo ga je pažljivo biran tim: nesomalijski borci koji govore engleski jezik
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 07:47h

Dan pošto su kenijske snage poslije četiri dana povratile kontrolu nad tržnim centrom u glavnom gradu, sve više detalja o tome kako su islamski ekstremisti iz redova somalijskog Al Šababa izveli opsadu i usmrtili najmanje 67 osoba, počelo je da isplivava na površinu.

Plan je osmišljen nedjeljama ili mjesecima ranije na somalijskom tlu. U djelo ga je sproveo tim koji je pažljivo biran: nesomalijski borci koji govore engleski jezik. I njihova meta je pažljivo odabrana: blještavi tržni centar u glavnom gradu Kenije.

U detalje su proučili nacrte kompleksa, sve do ventilacionih odvoda. Pošto su se pripremili, članovi tima su prošli neprimjetno preko poroznih granica Kenije, kojima često patroliraju malo plaćeni – i krajnje korumpirani – graničari.

Dan ili dva prije napada, u tajnosti su u jednu od prodavnica tržnog centra ubačeni snažni mitraljezi. Prema riječima zvaničnika, u tome su imali pomoć radnika. Najmanje jedan islamista je pripremio odjeću kako bi poslije napada iz kompleksa izašao sa civilima koji bježe.

„Imali su ljude iznutra“, kazao je za „Njujork tajms“ zvaničnik američke bezbjednosti koji je želio da ostane anoniman. „Sve je bilo spremno kada su se napadači ušli“.

Kenijske vlasti se muče da odgovore na pitanje kako je 10 do 15 ekstremista moglo izvesti opsadu tržnog centra i pritom ubiti 60 civila, iz oružja kakvo koriste njene snage, a zatim četiri dana držati kenijske snage van zidina kompleksa.

Zvaničnici zapadnih bezbjednosnih službi strahuju da se nekoliko napadača iskralo iz tržnog centra nakon napada, kada su bacili oružje i maskirali se u civile, što je mogućnost koju je potvrdilo nekoliko očevidaca.

Način na koji je izveden napad imao je možda neke veze sa nedavnim ubistvom Omara Hamamija, borca Al Šababa koji je odrastao u Alabami, u Sjedinjenim Državama i bio poznatiji po ratnom imenu Abu Mansur Al Ameriki - „Amerikanac“.

Hamamija je ubilo drugo krilo Al Šababa prije manje od dvije sedmice.

Razdor je nastao poslije žalbi Hamamija da je Al Šabab postao suviše brutalan prema drugim muslimanima pod rukovodstvom emira grupe, Ahmeda Abdi Godanea. Ova brutalnost, smatrao je Hamami, bila je razlog zašto je Al Šabab toliko nepopularan u Somaliji i zašto je nedavno izgubio toliko teritorije.

Stig Jarle Hansen, norveški istražitelj koji je objavio knjigu o Al Šababu, kazao je da taj razdor možda objanjava zašto su ekstremisti u tržnom centru odlučili da poštede živote mnogih muslimana. U prošlosti, Al Šabab je ubijao bezbroj muslimana u Somaliji u napadima bombaša samoubica i zakopavao muslimanke u pijesak do glave i kamenovao ih.

„Čak je i Osama Bin Laden kritikovao Godanea da je suviše oštar“, kazao je Hansen. „Ovaj napad bi mogao da bude Godaneov način da kaže: 'Vidite, nisam toliko oštar – prema muslimanima'“.

U tržnom centru ubijeni su i neki muslimani. Ali mnoge žrtve napada su ispričale da su ekstremisti ispitivali ljude o njihovoj vjerskoj pripadnosti, nemilosrdno odvajajući nemuslimane za strijeljanje. Alim Mandži, kenijski radio spiker, prisjetio se da je ponavljao jednu muslimansku molitvu kako bi spasao sebi život, a da su napadači koji su prijetili da će ga ubiti tečno govorili engleski i da je na osnovu njihovog akcenta mogao da zaključi da sigurno nisu iz Kenije.

Meri Italo oplakuje smrt svog sina Tomasa (FOTO: Rojters)

Američki zvaničnici su kazali da je rekonstrukcija napada zasnovana na obavještajnim podacima, izjavama svjedoka i presretnutim i-mejlovima.

Vjeruju da je Al Šabab možda regrutovao ljude iz Sjedinjenih Država a možda i drugih zapadnih zemalja kako bi mogli da funkcionišu u Keniji, gdje je engleski, uz svahili, nacionalni jezik.

Druge žrtve, poput prodavca novina koji je vidio kako jedan ekstremista nemilosrdno puca u dijete, kazao je da su drugi napadači bili mladi Somalijci ili Arapi.

Američki zvaničnici smatraju da su ekstremisti sigurno imali rezervnu kancelariju u Keniji, sigurnu kuću u kojoj je usavršen plan i skladišteno oružje. Očevici su ispričali da je nekoliko ekstremista imalo jurišne puške „G3“, glomazno oružje koje koriste kenijske snage bezbjednosti. Analitičari obavještajnih podataka kažu da to znači da su ekstremisti dobili oružje od korumpiranih kenijskih zvaničnika, koji su poznati po tome da prodaju ili iznajmljuju svoje oružje za svega nekoliko dolara po satu.

Nakon što su ubili desetine kupaca, ekstremisti su se povukli u jedan supermarket i koristili mitraljeze kako bi odvratili kenijske snage, pritom usmrtivši najmanje šest vojnika.

„Ne unosiš nešto poput toga preko vrata“, kazao je američki zvaničnik, misleći na mitraljeze. „Mora da su uneseni ranije“.

Kenija radi na identifikovanju napadača

Američke, britanske i izraelske agencije pomagale su juče vlastima Kenije da istraže napad na tržni centar u Najrobiju u kojem su poginule najmanje 72 osobe i uništeni djelovi kompleksa.

Napad je ukazao na doseg Al Šababa, čime su potvrđeni strahovi međunarodne zajednice da će Somalija biti plodno tlo za regrutovanje i obučavanje islamskih ekstremista dok god situacija u toj zemlji bude loša.

Ekstremisti su u subotu upali u tržni centar Vestgejt bacajući granate i osuvši vatru. Napad je okončan u utorak kada su kenijske trupe detonirale eksplozive kako bi prošle kroz zaključana vrata unutar Vestgejta.

„Prešli smo na narednu fazu“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Ole Lenku na konferenciji za novinare. Kazao je da je osim američkih, britanskih i izraelskih agencija, Kenija dobila i pomoć od Njemačke, Kanade i Interpola. Lenku je rekao da ne očekuje dramatičan rast broja poginulih, i da jedino mogu biti nađena tijela napadača. Kenijske vlasti su navele da je 10 do 15 napadača učestvovalo u napadu.

Lenku je kazao da će istragom biti utvrđeno da li je među napadačima bilo žena. „Istražitelji će tragati za informacijama koje mogu pomoći kako bi identifikovali teroriste i njihovu nacionalnost, uključujući DNK testove“, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Operativnog centra za nesreće, nakon što su zvaničnici opisali napad kao „multinacionalnu operaciju“.

Jedanaest osoba osumnjičenih za umiješanost nalazi se iza rešetaka. Razlog za napad bilo je protivljenje kenijskih vlasti da se povuku iz Somalije, gdje se već dvije godine bore protiv ekstremista. Al Šabab je naveo da su kenijske trupe, koristeći hemijsko oružje, odgovorne za „živote 137 talaca koje su držali mudžahedini“. Zvaničnici odbacuju ove optužbe kao „propagandu“.

Galerija

Bonus video: