Podaci UN

Peru vodeći po proizvodnji biljke koke

Iskorenjivanje usjeva koke u Peru obavlja se ručno, što otežava smanjivanje površina na kojima se uzgaja biljka od koje se dobija kokain
403 pregleda 3 komentar(a)
plantaža koke, Peru, Foto: Shutterstock.com
plantaža koke, Peru, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.09.2013. 11:56h

 Peru je zamijenio  Kolumbiju na poziciji vodeće zemlje u proizvodnji lista koke, iako su peruanske vlasti uspijele da prvi put u proteklih sedam godina smanje proizvodnju te biljke koja se koristi za dobijanje kokaina, saopštile su Ujedinjene nacije.

Peru je smanjio svoje plantaže koke na 62 500 hektara, što je manje za oko 4 odsto u odnosu na 2011. godinu, saopšteno je iz Kancelarije UN za drogu i kriminal, dok je prema podacima UN  Kolumbija smanjila plantaže koke za 25 odsto, što iznosi 48 000 hektara.

Šefica peruanske agencije za borbu protiv droga Karmen Masias  kaže da je Kolumbija bila u prednosti dobivši pomoć od šest milijardi dolara od SAD počev od 2000. godine za smanjivanje svojih usjeva koke.

Dodala je kako se, za razliku od Kolumbije, iskorenjivanje usjeva koke u Peru obavlja se ručno, dok ih u Kolumbiji američke kompanije prskaju herbicidima. Međutim, kako navodi AP, dok pomoć SAD Kolumbiji opada, pomoć te zemlje Peruu raste.

Za razliku od Kolumbije, veći dio peruanskog  kokaina ne  izvozi se u SAD već u Brazil, Argentinu i Evropu. Veliki dio opijata  krijamčari se preko Bolivije, koja je treća u svijetu po proizvodnji koke, sa usjevima trostruko manjim od peruanskih.

Peruanski predsednik Olanta Humala, preuzimajući funkciju 2011. godine, proglasio je prioritetom borbu protiv ilegalnih narkotika. On je prihvatio proširenu pomoć SAD u borbi protiv narkotika i takodje je u 2012. godini za tu svrhu odredio 11 miliona dolara iz državnih fondova. Prema Karmen Masias, Peru će u 2013. godini vjerovatno udvostručiti tu sumu.

Preporučujemo za Vas