Treća strana: Al Kaida sve bitniji faktor Sirijske krize

Opozicija navodi da se akcije boraca Al Kaide "suprotstavljaju s principima sirijske revolucije u borbi protiv režima predsjednika Bašara el Asada"
0 komentar(a)
Sirija, Al Kaida, Al Nustra Front, Foto: Al Jazeera
Sirija, Al Kaida, Al Nustra Front, Foto: Al Jazeera
Ažurirano: 20.09.2013. 13:54h

Sirijska opozicija saopštila da borci Al Kaide šire svoj uticaj po Siriji, ocijenivši da "džihadisti žele da uspostave islamsku državu".

Saopštenje Nacionalne koalicije Sirije izdato je kasno sinoć poslije dva dana borbe u kojoj su ekstremisti protiv opozicije preuzeli kontrolu grada Azaza na sjeveru zemlje, nadomak granice s Turskom. Ti sukobi su primorali Tursku da zatvori svoju granicu na tom području.

Opozicija navodi da se akcije boraca Al Kaide "suprotstavljaju s principima sirijske revolucije u borbi protiv režima predsjednika Bašara el Asada".

"Sirijci su umjereni vjernici i za politički pluralizam, koji odbacuje slijepi ekstremizam", navela je opozicija i dodala da islamski borci jačaju svoje položaje na područjima koje ona kontroliše.

Prema opoziciji, takvo prisustvo je opasno za stanovništvo i vraća u prošlost represije partije Baas. Partija Baas je Asadovim vojnim udarom svrgnuta s vlasti u Siriji 1963. godine.

Borci Al Kaide su najaktivniji u Siriji i bore se na strani opozicije. Međutim, te dvije frakcije su postale neprijateljske i sada pucaju jedni na druge.

U sukobima u Siriji poginulo je više od 100.000 ljudi, prema navodima UN. Oko sedam miliona ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove. Većina je otišla u Jordan, Tursku, Liban i Irak.

Bonus video: