Nagrada za Malalu Jusufzai

Ona će nagradu Ambasador savjesti za 2013. godinu podijelili sa američkim pjevačem i borcem za ljudska prava Harijem Belafonteom
0 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.09.2013. 10:35h

Pakistanska tinejdžerka koju su talibani pokušali da ubiju tokom kampanje za obrazovanje devojčica, Malali Jusafzai, dobitnica je nagrade Amnesti internešenela.

Ona je nagradu dobila iz oblasti promovisanje ljudskih prava.

Malala (16) će nagradu Ambasador savjesti za 2013. godinu podijelili sa američkim pjevačem i borcem za ljudska prava Harijem Belafonteom, dodaje AI u saopštenju.

Nagradu koja se dodijeljuje "pojedincima koji se bore za promovisanje i razvoj ljudskih prava, dajući primjer tokom života", uručiće irski rok pjevač Bono na današnjoj ceremoniji u Dablinu.

"Naša dva nova Ambasadora savjesti razlikuju se u više aspekata, ali dijele posvećenost borbi za ljudska prava", istakao je generalni sekretar AI Salil Šeti.

Malala je 9. oktobra 2012. bila meta napada talibana na severozapadu Pakistana zbog toga što je kritikovala tu pobunjeničku grupu i zalagala se za obrazovanje ženske djece, čemu se protive islamistički ekstremisti.

Liječila se u Velikoj Britaniji, a sada sa porodicom živi u Birmingemu.

Malala je rekla da je počastvovana tom nagradom. "Željela bih da iskoristim ovu priliku i podsjetim sve da širom svijeta ima više miliona djece poput mene koja se svakodnevno bore za svoje pravo da idu u školu", rekla je ona.

Belafonte je naveo da je "posebno počastvovan zato što tu nagradu dijeli sa Malalom Jusafzai, istinskom heroinom našeg doba".

Bonus video: