Al Kaida objavila "Uputstvo za džihad"

Dok je glavni vojni cilj te terorističke mreže i dalje slabljenje SAD-a i Izraela, Zavahri takođe posebno zagovara misionarske aktivnosti za širenje ideja, koncept poznat kao "dawa"
75 pregleda 8 komentar(a)
Al Zavahiri, Foto: Youtube
Al Zavahiri, Foto: Youtube
Ažurirano: 16.09.2013. 19:26h

Vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri objavio je svoja prva uputstva za vođenje svetog rata - džihada - u kojima poziva na suzdržanost kada je riječ o napadima na ostale muslimanske sekte i nemuslimane. Pozvao je i na izbjegavanje izazivanja sukoba u onim zemljama u kojima bi islamisti mogli da pronađu sigurnu bazu za sprovođenje svojih ideja.

"Naša borba je duga i džihadu trebaju sigurno baze", poručuje Zavahiri.

Dokument, objavljen na internet sajtu "SITE Intelligence Group", daje rijedak uvid u strategiju Al Kaide 12 godina nakon napada na SAD 11. septembra 2001. i prirodu njenih globalnih ambicija od sjeverne Afrike do Kavkaza i Kašmira.

I dok je glavni vojni cilj te terorističke mreže i dalje slabljenje SAD-a i Izraela, Zavahri takođe posebno zagovara misionarske aktivnosti za širenje ideja, koncept poznat kao "dawa".

"Što se tiče napada na saveznike Amerike, to se razlikuje od zemlje do zemlje. Glavno načelo je izbjegavanje sukoba s njima, osim u zemljama gdje je to neizbježno", piše Zavahri. On je jasno kazao da su sukobi neizbježni u Avganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu i Somaliji.

Međutim, u Pakistanu, smatra Zavahri, borba uključuje stvaranje sigurnog utočišta za mudžahedine, dok u zemljama sjeverne Afrike pogođene Arapskim proljećem, treba tražiti nove sljedbenike. Vođa Al Kaide ocjenjuje da bi svakako trebalo oslabiti Alžir, gdje su 90-ih godina islamisti poraženi u građanskom ratu, i da treba raditi na širenju džihada u Magrebu i zapadnoj Africi.

Osnovana 1988. tokom sovjetske okupacije Afganistana, Al Kaida se prilagodila bespoštednoj borbi Zapada protiv nje, a nakon napada 11. septembra bacila se na osnivanje mreže saveza i grupa u muslimanskim zemljama.

Bezobzirno nasilje, uključujući samoubilačke napade i pokolje šiitskih muslimana, učinile su Al Kaidu neomiljenom u brojnim muslimanskim zemljama. Zavahri je zbog toga pozvao svoje, većinom salafističke, pristalice da se suzdrže od napada na druge muslimanske sekte, ali i na hrišćane, hinduiste i Sike u muslimanskim zemljama.

Na kraju je prvi čovjek Al Kaide pozivao i na poštovanje života žena i djece i na suzdržavanje od napada na neprijatelje u džamijama, pijacama i mjestima velikih okupljanja, ali samo na mjestima gdje ima muslimana.

Bonus video: