Turska avijacija oborila sirijski helikopter

Turski vojni avioni oborili sirijski vojni helikopter jer je "povrijedio turski vazdušni prostor". Helikopter eksplodirao u vazduhu i pao na teritoriju Sirije
14 komentar(a)
helikopter Mi-17, Foto: Wikipedia
helikopter Mi-17, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.09.2013. 17:16h

Avioni turskog vojnog vazduhoplovstva oborili su sirijski vojni helikopter, jer je povrijedio turski vazdušni prostor, saopštio je zamjenik premijera Turske Bulent Arinc.

Kako je naveo, helikopter Mi-17 je povrijedio turski vazdušni prostor u 14.20 po lokalnom vremenu. Minut kasnije turska protivvazušna odbrana ga je upozorila da se vrati na sirijsku teritoriju.

"Pošto se nije vratio nazad avioni našeg ratnog vazduhoplovstva su na njega ispalili rakete u 14.25 i oborili ga. Pao je sirijsku teritoriju", rekao je Arinc.

Zvanični Damask još nije komentarisao ovaj incident.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je da je vojni helikopter oboren u blizini turske granice, u oblasti Džabal el Akrad, pobunjeničkog uporišta u priobalnoj sirijskoj provinciji Latakija.

Turska privatna novinska agencija Dogan izvještava da je helikopter eksplodirao u vazduhu i pao na zemlju 400 metara od granice.

Rami Abdel Rahman, direktor opozicione Opservatorija čije je sjedište u Londnu, ističe da su pobunjenici zarobili jednog pilota helikoptera, dok je sudbina drugog nepoznata.

Odnosi između Sirije i Turske, koje su nekada bile bliske saveznice, znatno su pogoršani od početka pobune protiv Asadovog režima.

Bonus video: