Iran: Zapad kuje zavjeru protiv arapsko-muslimanskog svijeta

"Dobro znamo da se sukob (u Siriji) ne odnosi na jednu osobu ili na jednog predsjednika ili jednu frakciju koja bi došla na vlast", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani
5 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2013. 15:08h

Iranski predsjednik Hasan Rohani ukazao je danas da je na djelu "zavjera" Zapada protiv arapsko-muslimanskog svijeta u korist Izraela koja je, kako ocjenjuje, daleko šira od sirijskog sukoba.

Nestabilnosti koje vladaju u Libiji, Tunisu, Egiptu, Jemenu, Bahreinu i u Siriji elementi su jedne jedine zavjere čiji je cilj da se ojača moć Izraela i oslabi front otpora protiv Zapada i Izraela, rekao je on na sastanku sa zvaničnicima Čuvara revolucije, elitne vojske iranskog režima.

"Dobro znamo da se sukob (u Siriji) ne odnosi na jednu osobu ili na jednog predsjednika ili jednu frakciju koja bi došla na vlast", rekao je on u govoru koji je prenosila iranska televizija.

"Potpuno je jasno da je Zapad donio odluku za čitavi region jer ga ne prihvata u sadašnjem stanju", dodao je Rohani.

Teheran je 2011. pozdravio arapsko proljeće i ocijenivši tada da su narodni pokreti u arapskim zemljama znak "islamskog buđenja", podsjeća agencija Frans pres.

Iran, glavni regionalni saveznik Sirije, smatra se zajedno sa Damaskom, sa šiitskimm libanskim pokretom Hezbolah i palestinskim pokretom Hamas, kao osovina otpora Izraelu, koji Iran ne priznaje.

Teheran je takođe više puta upozoravao na destabilizaciju regiona u slučaju vojnih udara na Siriju kao reakcija na upotrebu hemijskog oružja od strane sirijskih vlasti.

Govoreći o budućnosti sirijskog predsjednika Bašara al Asada iranski predsjednik je ponovio da će Iran prihvatiti onoga koga sirijski narod izabere na predsjedničkim izborima predviđenim za 2014. godinu.

Rohani je takođe rekao da čuvari revolucije i Iran ne žele da imaju vojnu dominaciju u regionu.

Bonus video: