Filipini: Vojna akcija protiv pobunjenika

Vojska želi da okonča osmodnevne sukobe sa muslimanskim pobunjenicima na jugu te zemlje, koji su odnijeli nekoliko desetina života
0 komentar(a)
Filipini vojska, Foto: AP/Beta
Filipini vojska, Foto: AP/Beta
Ažurirano: 16.09.2013. 09:38h

Filipinska vojska otpočela je napade helikopterima na muslimanske pobunjenike koji su okupirali grad Zamboanga na jugu zemlje. Cilj akcije je da se okončaju osmodnevni sukobi koji su odnijeli nekoliko desetina ljudskih života, navedeno je u saopštenju gradske vlade.

Dva vojna helikoptera ispalila su rakete na pobunjenike Moro Nacionalnog oslobodilačkog fronta (MNLF) koji su zauzeli priobalna sela u gradu Zamboanga. To su prvi vazdušni napadi otkako su vojne trupe u petak pokrenule ofanzivu protiv snaga MNLF koji koriste civile kao ljudski štit.

Muslimanski pobunjenici se od 70-ih godina prošlog veka bore za nezavisnost ili autonomiju na jugu uglavnom katoličkih Filipina. Procijenjuje se da je u tim borbama poginulo oko 150.000 ljudi.

Zamboanga, oko 850 kilometara južno od Manile, tokom kolonijalnih vremena je bilo špansko utvrdjenje, čuveno po razvijenoj tvrgovini sa susjednim zemljama, a danas je veliki industrtijski i trgovački centar na jugu zemlje.

Bonus video: