Al Džazira će tužiti vladu Egipta zbog represije

"Al Džazira će dati instrukcije svojim advokatima da preduzmu sve neophodne korake širom svijeta da bi osigurali da njeni novinari rade slobodno u zemlji (Egiptu), bez straha od proizvoljnih hapšenja..."
1 komentar(a)
Al Džazira, Foto: Al Jazeera
Al Džazira, Foto: Al Jazeera
Ažurirano: 12.09.2013. 18:06h

Televizija Al Džazira će preduzeti pravnu akciju pred međunarodnim sudovima protiv egipatske vlade zbog zatvaranja njenih kancelarija, ukidanja signala i hapšenja novinara, saopštila je danas ta televizija čije se sjedište nalazi u Kataru.

Al Džazira je dodala da će apelovati na Ujedinjene nacije da "osiguraju da sloboda izražavanja i štampe ne umre u Egiptu".

Ta televizija se suočava sa represijom od strane vlasti u Egiptu, koja ima podršku vojske, u sklopu kampanje protiv medija koje smatra pristalicama svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija i njegovog islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo.

Jedan egipatski sud naredio je lokalnom ogranku Al Džazire 3. septembra da obustavi emitovanje programa, optužujući tu televiziju da je ugrozila nacionalnu bezbjednost, "emitujući laži i klevete protiv vojske Egipta".

Prema istoj sudskoj odluci još tri proislamističke televizije su morale da obustave emitovanje svog programa jer im je zabranjen rad.

Glavnoj televiziji Muslimanskog Bratstva takođe je zabranjen rad na dan Morsijevog svrgavanja s vlasti.

Dvjema drugim redakcijama Al Džazire u Kairu - regionalnoj Al Džaziri i Al Džaziri na engleskom nije uskraćeno pravo na rad istom sudskom odlukom.

"Al Džazira ne može da dozvoli da se nastavi ova situacija... Ona će dati instrukcije svojim advokatima da preduzmu sve neophodne korake širom svijeta da bi osigurali da njeni novinari rade slobodno u zemlji (Egiptu), bez straha od proizvoljnih hapšenja, napada, ukidanja signala i drugih oblika zastrašivanja i uznemiravanja", saopštila je tv Al Džazira.

Aludirajući na vladu Egipta koja je preuzela vlast poslije Morsija, Al Džazira je navela u saopštenju da je novi režim iz Kaira ignorisao prava novinara da slobodno izvještavaju i "izgleda da je odlučan da ućutka nezavisno novinarstvo u zemlji".

Agencija AP nije uspjela da dobije komentar od egipatskih zvaničnika.

Egipatska redakcija Al Džazire naširoko je izvještavala o protestima Bratstva poslije vojnog udara u kojem je svrgnut Morsi a takođe je emitovala i snimljene poruke odbjeglih članova Muslimanskog Bratstva koje su tražile vlasti. Ona se dosta oslanjala na amaterske video snimke protesta u svom izvještavanju o situaciji u Egiptu poslije Morsijevog pada s vlasti.

Bonus video: