Obamina savjetnica: Akcija u Siriji ni slična onoj na Kosovu

Rajsova je optužila Rusiju i Kinu za blokadu UN povodom sirijske krize, kazavši da bi Obama više volio kada bi za svoje odluke imao podršku svjetske organizacije
11 komentar(a)
Suzan Rajs, Foto: Beta/AP
Suzan Rajs, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 19:54h

Savjetnica za bezbjednost američkog predsjednika Suzan Rajs izjavila je da eventualna vojna intervencija u Siriji neće biti slična intervenciji na Kosovu 1999.

Rajsova je rekla da će biti "limitirana i precizna akcija".

Govoreći na tribini "Tink tenk" organizacije "Nju Amerika faundejšn" u Vašingtonu, Rajsova je odbacila poređenje Sirije sa intervencijom prije 14 godina na Kosovu, kada su bombardovani ciljevi širom Srbije.

"To neće biti Kosovo ili Libija i cilj nije rušenje Asada ili promjena režima, već želimo da se konflikt završi političkim dogovorom kojim bi on napustio vlast", rekla je nekadašnja ambasadorka SAD u UN, sada Obamina savjetnica.

Rajsova je optužila Rusiju i Kinu za blokadu UN povodom sirijske krize, kazavši da bi Obama više volio kada bi za svoje odluke imao podršku svjetske organizacije.

"Predsjednik Amerike se odlučio za vojnu akciju, jer su iscrpljene sve mogućnosti. Rusija i Kina su pet puta blokirale rezolucije u SB UN i to je sramotno", ocijenila je Rajs.

Ona kaže da nema sumnje da je režim Bašara al-Asada upotrijebio hemijsko oružje, uz objašnjenje da su samo vladine snage imale kapacitet za takav napad.

"Ovo nije prvi put da je Asad koristio hemijsko oružje, pošto je ono upotrijebljeno u manjem obimu nekoliko puta od marta", rekla je Obamina savjetnica.

Rajsova smatra da bi se u slučaju da Kongres odbije plan o napadu Sirije, postavilo pitanje da li Amerika može da štiti međunarodne norme.

"Sjeverna Koreja i Iran ne smiju ni za minut da pomisle da odustajemo od naših moralnih načela", zaključila je američka funkcionerka.

Savjetnica Bele kuće ocijenila je da vojna akcija SAD protiv Sirije "ne bi bio još jedan rat".

Ona je rekla da je sirijski režim koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda i da to povećava prijetnju drugim zemljama u tom regionu, uključujući Izrael koji je glavni saveznik SAD, prenijela je agencija AP.

Rajsova je kazala da su administracija predsjednika Baraka Obame i američki saveznici iscrpili druge mjere za sprječavanje korišćenja hemijskog oružja u Siriji.

Ova njena izjava je dio napora Bijele kuće da poveća podršku javnosti i u Kongresu za odobravanje Obami da pokrene vojnu akciju protiv sirijske vlade.

Ti napori se, međutim, suočavaju sa raširenim skepticizmom.

Obama treba da se u utorak obrati naciji.

Bonus video: