Pitanje Sirije nazad u UN?

On je dodao da Obamina administracija distribuira snimke o napadu hemijskim oružjem ne bi li se Kongres ubijedio
3 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.09.2013. 15:46h

Džon Keri izjavio da SAD ne isključuju mogućnost vraćanja Savjetu bezbjednosti UN kako bi se obezbijedila rezolucija o Siriji kada inspektori UN završe ižvještaj.

Govoreći na pres konferenciji u Parizu sa svojim katarskim kolegom Haledom al Atijom, američki državni sekretar je rekao da predsjednik Barak Obama tek treba da donese odluku o tom pitanju, prenio je Rojters.

Keri je istovremeno dodao da Obamina administracija distribuira snimke o napadu hemijskim oružjem da bi pomogle da se Amerikanci i Kongres ubijede da je vojna intervenicja u Siriji potrebna, javio je AP.

On je kazao da ti snimci pokazuju jasno da je napad hemijskim oružjem nešto što Amerikanci ne mogu da ignorišu i da je važno da to uvide.

"Na tim snimcima jasno se vide stvarni ljudi, stvarna djeca, njihovi roditelji u stanju koji je neprihvatljiv za bilo koga i bilo čije standarde. SAD, koje su uvek stajale uz druge, neće to dozvoliti, to nisu naše vrijednosti, to nismo mi", rekao je Keri u Parizu.

Keri je priznao da je većina kongresmena i dalje neodlučna po pitanju vojne intervencije i da su upravo zbog toga danas pokazani video snimci iz Sirije koji bi trebalo da ih uvjere u neophodnost intervencije.

Keri se nalazi na turneji po Evropi gdje nastoji da dobije podršku za intervenciju u Siriji, ali i razgovara o mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, navodi AP.

Bonus video: